6 денонощия къртовски труд с опасност за живота над Кресна! Героите – огнеборци, горски служители, военни и полиция си отдъхнаха! Страшното мина!

Страшното в „Пирин“ над Кресна мина, големият пожар е овладян, тук- таме има малки огнища, с които ще продължават да се борят дежурни екипи.

Кризисният щаб обаче бе разпуснат от вътрешния министър Валентин Радев, който не отмени опасността, но заяви, че огнената стихия е под контрола на стотиците участвали в гасенето на най-големия пожар от началото на годината до момента, изпепелил над 17 000 декара гора, къщи, разплакал десетки семейства, които напуснаха домовете си, за да не попаднат в пламъците..

Хеликоптери, много жива сила и денонощен труд, белязаха тази сериозна битка с огъня в Пирин. Не бе допуснато да се стигне до човешки жертви независимо от сериозната и реална опасност.

Огнеборци, военни, горски служители и доброволци с телата си бранеха огъня и въпреки опитите на някои да оклеветят, да принизят работата на всички участници в гасенето, ние сме категорични. Полицаи не спаха с дни, за да осигурят безпрепятственото евакуиране на хората от засегнатите села Ощава, Влахи, Стара Кресна.

Гасаческите групи се състезаваха с огъня, стихията ги преследваше повсеместно, но успяха да се справят. Бе създадена точна организация за настаняване на хората във временни домове, никой не остана необгрижен. Ежедневно в гасенето участваха между 500 и 600 души.

Много техника бе струпана на мястото, случаят следяха от близо министър В. Радев, директорът на ОД на МВР Благоевград Н. Хаджиев, областният управител Б. Михайлов, кметовете по места. Лично премиера искаше ежедневен доклад за ситуацията и не пощади сили и средства, за да се помогне на момчетата в гората.

Днес над тях се смили и пророк Илия, който изпрати малко дъжд, за да погаси епизодични огнища. Прокуратурата започна разследване! Кой запали гората над село Мечкул, откъдето тръгна големия пожар.

Човешка небрежност, изхвърлен фас, безотговорност, която струва милиони. Дали ще има виновен за това, е неясно, доказателства няма. Виновен би могъл да бъде всеки, които минава покрай сухи треви и храсти и безотговорно хвърля горящия си фас край пътя, а последствията, както се видя са категорична екокатастрофа.

Декари гори потънаха в пламъците, след които остана лунен пейзаж, опушени и опърлени лица на хората участвали в гасенето и безсилието на държавата срещу безотговорността на нейните граждани.

Хората от засегнатите райони благодарят на участниците в гасенето, спасили имуществото им, спасили живота им……. Опасна, застрашаваща живота им, бе битката им тези 6 дни…

Петя Петрова/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене