ПРЕПОРЪКИ ЗА ВОДАЧИТЕ НА МОТОПЕДИ И МОТОЦИКЛЕТИ

мотори

Водачите на двуколесни пътни превозни средства (ППС) са една от групите уязвими участници в движението. Именно затова Законът за движението по пътищата (ЗДвП) изрично указва, че управляващите ППС са длъжни да бъдат внимателни и предпазливи към тях.
Мотопедистите и мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация през първите пролетни дни, които бележат началото на мотосезона.

За пътната настилка
В началото на пролетта, със затоплянето на времето, у водачите на мотопеди и мотоциклети се създава лъжеусещане, че условията са благоприятни за примамливото скоростно придвижване на две колела.
Пътна полиция съветва:
– Бъдете внимателни на завои и при движение в близост до края на платното! В началото на сезона пътната настилка все още не е добре почистена от препаратите, с които е опесъчавана при снеговалежите и заледяванията. Остатъците от пясък, кал и малки камъчета особено в краищата на платното и на завои крият опасност от подхлъзване и падане. За това спомагат и различните течности, отделяни от превозните средства и попадащи всесезонно върху пътната настилка.
– Бъдете подготвени за среща с непредвидени опасности! След обработката с препарати на пътя през зимните месеци или в следствие на ремонтни дейности често се оказва, че в началото на пролетта целостта на пътната настилка е нарушена, образували са се дупки или са се появили други неравности. Доскоро равният от снежната покривка терен се превръща в рискова зона особено при движение на две колела с по-висока скорост.
– Не забрявайте за изкуствените неравности и повдигнатите пешеходни пътеки, изградени в населените места! Все по-често в районите на детски, учебни, лечебни и други заведения, посещавани от много хора, се изграждат изпъкнали изкуствени неравности или повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки. Преминаването през тях изисква да намалите скоростта и да повишите вниманието си, тъй като е възможно да пресича пешеходец.

За техническата изправност
След дългата почивка през зимните месеци желанието отново да сте на мотопеда или мотоциклета задължително трябва да е предшествано от проверка за техническата му изправност.
Пътна полиция съветва:
– Не правете компромиси с техническата неизправност! Задължително проверете спирачките, светлините, състоянието на гумите, амортисьорите, веригата и другите системи, които гарантират вашата сигурност от гледна точка на техническата изправност.
– Планирайте консултация с компетентни специалисти! При невъзможност сами да отстраните повредата, непременно се обърнете към експерти в специализирани сервизи и автоработилници. За мотопедиста и мотоциклетиста е изключително важно превозното средство да е технически изправно, за да се повиши стабилността му.

За екипировката
Да си на две колела, те прави по-уязвим от онези участници, които са в превозни средства на 3, 4 и повече колела. При възникнал удар водачът на двуколесно превозно средство е изправен пред в пъти по-голям риск от тежко нараняване или фатален край.
Пътна полиция съветва:
– Не подценявайте използването на каска! Най-често при произшествие ударът се понася от главата на мотопедиста/мотоциклетиста. Не случайно Законът за движението по пътищата задължава и водачът, и неговият спътник да се обезопасят с каски. Погрижете се да имате каска и за онзи, когото искате да возите, и не приемайте отказ да я използват.
– Снабдете се с подходящо облекло и други защитни елементи (протектори)! При всички случаи при падане по време на обучение за управление на мотопед или мотоциклет или при пътнотранспортно произшествие (ПТП) водачът, а и спътниците му са в пряко съприкосновение с пътната настилка, бордюра, стълба, дървото, стената или друго превозно средство. Освен главата, наранени са и други части на тялото. Често травмите се оказват вътрешни (на дроб, далак, бъбреци и други органи). Изборът на подходящо облекло и използването на протектори в областта на кръста, коленете и лактите може да ви предпази от получаването на по-тежки травми.

За правоспособността
Желанието за управление на мотопед или мотоциклет е свързано с навършването на определена възраст и придобиването на правоспособност за съответната категория чрез полагане на изпити. Немалка част от ПТП с двуколесни моторни превозни средства (МПС) са допуснати от неправоспособни водачи.
Пътна полиция съветва:
– Информирайте се за изискванията според Закона за движението по пътищата! Ако не сте навършили необходимата възраст за започване на курс и придобиване на правоспособност, не пренебрегвайте разпоредбите на закона. Възрастовите граници за придобиване на правоспособност за различните категории МПС са обусловени от степента на физическото развитие, стабилност и устойчивост и на психологическата зрялост на юношите и младежите. До навършване на необходимата възраст може да започнете да изучавате Закона за движението по пътищата и правилника за неговото прилагане.
– Управлявайте мотопед или мотоциклет само ако сте правоспособен водач! По време на курса за придобиване на правоспособност инструкторите разкриват тънкостите на изкуството за безопасно движение на две колела. Притежаването на свидетелство за управление на мотопед или мотоциклет ще ви направи по-уверени, когато започнете да трупате опит на пътя. Не се изкушавайте да карате МПС, ако нямате свидетелство за управление за съответната категория. Това е административно нарушение, което се наказва по Закона за движението по пътищата, а ако повторите нарушението – ще ви бъде потърсена наказателна отговорност.

За скоростта и сигурността
Да си водач или пътник на мотопед или мотоциклет, е свързано с по-голяма вероятност от попадане в рискова ситуация. Двуколесните МПС са по-нестабилни, по-незащитени и по-незабележими в сравнение с останалите ППС. Причините за това са необходимостта от балансиране на мотопеда/мотоциклета, ограничеността на предпазните средства, по-малкият габарит на тези МПС и изкушението за движение с по-висока скорост.
Пътна полиция съветва:
– Изберете уравновесен и неагресивен стил на управление! Резките ускорения и спирания, слаломите между превозните средства, акробатичните демонстрации и емоциално предизвиканите надпревари с други МПС може да доведат до непредвидено произшествие и да застрашат и останалите участници в движението. Изберете подходяща за условията скорост и спазвайте по-голяма дистанция. Така ще си осигурите повече време за реакция и място за спасителна маневра и в населено, и в извъннаселено място.
– Научете се да се пазите САМИ! При всички случаи е необходимо от ранна възраст да изградите у себе си навик да се пазите сами на пътя. Не разчитайте другите участници в движението да правят това. На мотопеда/мотоциклета вие сте в ситуация да сте по-трудно забелязан от водачите на леки или товарни автомобили особено ако попаднете в така наречената „мъртва точка“ на огледалата за обратно виждане. Поради по-малкия габарит на мотопеда/мотоциклета, по-голямата му маневреност и по-високата скорост, с която се движите, вие сте „невидим“ за останалите. Затова се научете да се пазите САМИ!
– Научете се да пазите другите уязвими участници в движението – пешеходците, и своите спътници! В населените места най-често възникват пътни злополуки с уязвимите групи участници в движението каквито са пешеходците и водачите на двуколесни ППС. Бъдете изключително внимателни при преминаване покрай спирки на градския транспорт, детски площадки и градини, училища, лечебни заведения, паркове, а така също и при пресичане на кръстовища. Намалете скоростта, изчакайте зеления сигнал на светофара, а дори при разрешителен режим при завой на кръстовище изчакайте преминаването по пешеходната пътека на бавно движещите се възрастни хора, хора с увреждания, майки с детски колички или деца. Очайквайте внезапно изникване на групи малки момчета и момичета особено ако преди това се е търкулила топка или друга детска играчка. Не забравяйте, че другите участници в движението не могат правилно да преценяват вашата реална скорост и времето, за което ще ги достигнете. Непрекъснато следете движението около себе си с огледалата за обратно виждане.
– Стигнете до избраната крайна точка невредими! Планирайте времето си за пътуване на далечни разстояния така, че то да включва периодични почивки. Високата скорост, вибрациите на мотоциклета, шумът и въздушните течения, концетрацията за балансиране особено при маневриране в скоростен режим и непрекъснатото взиране особено в тъмната част на денонощието водят до вътрешно напрежение и натрупване на умора на крайниците и други вътрешни органи. Кратката почивка и приемът на освежителни напитки ще възстанови силите ви, за да продължите към избраната от вас крайна точка на пътуването. Не забравяйте при пътуване в сумрак или през нощта да облечете светлоотразителна жилетка.

За предимството, маневрите, дистанцията и изпреварването
Стабилността на две колела е по-голяма, когато културата на движение и изборът на поведение на пътя са осъзнати действия като проява на толерантност, взимане на правилно решение за маневра или изпреварване и спазване на достатъчно голяма и безопасна дистанция.
Пътна полиция съветва:
– Осигурявайте предимство и бъдете толерантни! Бъдете търпеливи спрямо превозните средства с предимство. Имайте готовност да реагирате, като намалите скоростта, дори Вие да имате предимство особено пред завиващи автомобили. Ако се налага, спрете, тъй като вероятността някой от изчакващите да потегли по-рано и внезапно да ви затвори пътя, е голяма. Често особено възрастни шофьори, водачи на трактори, селскостопански машини или каруци предприемат завиване, без да са се убедили достатъчно добре, че не създават конфликт с движещите се направо.
– Сигнализирайте маневрите отрано! Преди да извършите маневра, включвайте достатъчно рано мигачите. Не забравяйте, че в интензивното движение сте по-трудно забележими в сравнение с автомобилите. Винаги преди маневра се убеждавайте, че другите участници в движението са ви възприели и ще осигурят безопасното ви преминаване. Поради малките си габарити, макар със запален фар, мотопедът/мотоциклетът е по-трудно забележим, а поради високата си скорост мотоциклетът се озовава за секунди на мястото на сблъсъка с предприелия завиването.
– Изберете по-голяма и безопасна дистанция! Не се движете непосредствено зад автомобила пред вас. При внезапното му спиране неминуемо ще се блъснете в него. Особено опасно е, когато мотоциклетист се движи на минимална дистанция зад едрогабаритни товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, които закриват видимостта напред, с намерение да ги изпревари. Не забравяйте, че водачите на автомобили започват маневри завиване наляво или в обратна посока с погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет е достатъчно далече. Други не поглеждат често в огледалата за обратно виждане и дори не забелязват, че отзад ги застига или дори вече ги изпреварва мотоциклет.
– Бъдете внимателни при изпреварване! В забранените за изпреварване участъци, обозначени с пътни знаци и маркирани с непрекъсната линия, и при интензивно насрещно движение изпреварването е опасно и за вас, и за останалите участници в движението. В стремежа си да не излезнете от своята лента, допускате и други нарушения. В подобни ситуации се увеличава рискът от отклоняване наляво и челен удар с насрещни автомобили, както и от падане при съприкосновение с изпреварвания или насрещния автомобил. Особено критично е, когато биват изпреварвани тирове и други едрогабаритни машини, които ограничават видимостта.
– Предвидете опасностите на кръстовища! Не потегляйте рязко веднага след светване на зеления сигнал на светофара. Мотоциклетът ускорява рязко и влиза в опасен конфликт с другите по-бавни участници в движението. Бъдете много предпазливи, не навлизайте с висока скорост и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища. Често настъпват злополуки, когато изпреварваният от вас автомобил внезапно предприеме маневра завой наляво и ви затваря пътя в последния момент. Не увеличавайте скоростта с цел да „хванете” зеления сигнал, който изтича – винаги може да се появи пешеходец, пресичащ на червено, или шофьор на автомобил, който прибързано да навлезе в кръстовището още на жълт сигнал на светофара.

За отговорността и гражданската позиция
Възпитанието вкъщи, личният пример на родители и близки, обучението в училище, имитирането на чуждото поведение и подражанието са в основата на културата на движение по пътищата.
Пътна полиция съветва:
– Бъдете пример за подражание! Без да подозирате, вие може да се окажете пример за поведение на по-малки ваши близки, познати, съседи и дори непознати подрастващи. Винаги демонстрирайте правилно поведение като участник в движението. Не допускайте юноши и младежи, кото са неправоспосолни или в явно нетрезво състояние, да управляват вашия или чужд мотопед/мотоциклет или други моторни превозни средства.
– Подайте сигнал за предотвратяване на пътни инциденти! Дори да искате да запазите добрите си отношения с потенциални нарушители, решете кое е по-ценно за вас – предпазването от евентуален фатален инцидент или създаването на лъжеусещане, че всичко е наред. За предотвратяване на рискови пътувания потърсете съдействие от органите на реда („Пътна полиция”), като се обадите незабавно на телефон 112.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене