Златна верижка на над 16 века откриха в Херакле Синтика

Римска златна верижка, тип истмион (плетка), на възраст повече от 16 века намериха в древния град Хераклея Синтика в местността Рупите. Откритието е на археолозите от екипа на доцент доктор Людмил Вагалински при разкопките на античното селище. Златното украшение е от 4 век след Христа, но се е запазило перфектно въпреки вековете, през които е лежало в земята. Изработката на верижката, която тежи 49,28 грама, е изящна. Първите посетитери, видели златната верижка, са туристи от Швейцария и България, както и кметът на община Петрич – Димитър Бръчков. Най- новите открития ще бъдат експонирани в централната зала на Исторически музей – Петрич след края на археологическите проучвания през септември тази година.

Археолози начело с доц. д-р Людмил Вагалински работят на терен благодарение на община Петрич. За втора поредна година кметството осигури 30 000 лева за проучване на древното селище, което привлича все повече туристи от страната и чужбина. „Радваме се, че общината подпомага нашата дейност. Истината е, че развитието на туризма е в полза на всички в региона. Очакваме много нови открития – храм, театър, стадион”, заяви Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич.

При предишната работа на археолозите бе открита посветителна плоча – постамент, върху който е имало бронзова статуя. „Откритието е от средата на втори век. Бронзовата статуя е изчезнала отдавна, защото е била ценна. Запазен е постаментът, на който пише, че Хераклея Синтика благодари на дарител на града. Плочата е експонирана и посетителите могат да я видят”, уточни Сотир Иванов. /kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене