Инж. Росица Димитрова, управител на “Водоснабдяване и Канализация” ЕООД – Благоевград: Нашата цел е да улесним обслужването на потребителите и да модернизираме съоръженията и мрежата

Уважаема г-жо Димитрова, обикновено свързваме летните месеци с море, плаж, басейни и почивка. От друга страна, виждаме че ВиК Благоевград активно работи за реновиране на водопреносната мрежа и съоръженията към нея. Разкажете ни за предизвикателствата и трудностите за вас през Лято 2017 г.

– Благодаря ви за оценката, г-н Байрактарски наистина летните месеци са времето, когато повечето хора почиват и възстановяват силите си. Това са обаче и месеците, които ние работим усилено, за да осигурим на нашите потребители вода с питейни качества, отговаряща на Наредба 9, 24 часа в денонощието и безпроблемно отвеждане на отпадъчните води. Изпълняваме стриктно дейностите по инвестиционната програма на дружеството и се опитваме да решаваме възникналите проблеми бързо. Голямото предизвикателство на това лято е отново засушаването и липсата на достатъчно вода в резервоарите в някои населени места от региона. За жалост една от причините за това е, че някои потребители използват водата за непитейни нужди – за поливане на земеделски култури, както и за индустриални цели. Трябва да разберем, че въпреки отличните природни условия, които имаме в региона, и достатъчното водни ресурси, за които се грижим и използваме, промените в климата ни водят понякога до намаляване на валежите, както и към по-високи средни температури, които налагат често увеличено водопотребление. Чистата вода е ограничен ресурс в световен мащаб, и ако ние като потребители я прахосваме и не се съобразяваме с климатичните особености, то скоро и в България ще се сблъскаме с липсата й. Взели сме активни мерки да пазим водата за питейни нужди – нашите екипи следят внимателно разходването на водата и се намесват бързо, ако има съмнение, че някъде тя не се използва правомерно. Когато намалеят водните резерви за дадено населено място – веднага уведомяваме местните власти, за да издадат заповед за ограничаване на потреблението и изрична забрана за използването й за други нужди. Не разчитаме само на забраните, а се опитваме да достигнем с информация до всички наши потребители чрез интернет страницата ни и социалните мрежи, затова колко е важно и отговорно за не пилеем водата. Неслучайно нашето мото като дружество е: „С отношение към всяка капка! ВОДА! ИНОВАЦИИ! КАЧЕСТВО!“ Предизвикателство за нас е да постигнем и консенсус сред част от потребителите ни, затова кога да бъде направен планов ремонт, кога да ограничим потреблението, за да реновираме мрежата, както и за предприемане на необходимите мерки за контрол върху потреблението. Разбира се, наясно сме, че като компания която има множество потребители, всеки един от тях е със собствено мнение, изисквания и разбиране. Това ни прави по-добри и успешни.

Има селища в региона, които все още не са присъединени към мрежата на ВиК Благоевград и виждаме, че хората там страдат от проблеми с водоподаването. Какво правите, за да осигурите качествени услуги и там?

–  За съжаление е така. По различни причини все още има няколко места, които все още не са преминали към нас и ние не сме оператор, т.е. не предлагаме ВиК услуги. Тези населени места са от общините – Благоевград, Белица, Гърмен, Симитли, Сатовча и Якоруда За повечето от тях текат процедури за присъединяване към нас, но това не може да стане за миг и е свързано с изпълнението на законови изисквания, документация и планиране на допълнителен финансов ресурс. Интересното е, че понякога ние търпим неоснователни критика, затова че се въвежда „воден режим“ в дадено населено място, а ние не оперираме на неговата територия. Хората са свикнали, че когато има проблем – виновно е ВиК, но в конкретните случаи трябва да се обърнат към кметството, председателя на ВиК или към друг орган, за съдействие. Въпреки всичко се отзоваваме и помагаме. Благодаря на вас и на вашите колеги от медиите, че информират хората в такива ситуации и също така отразяват тяхното мнение. Това е много важно за нас, ние сме изключително открити за препоръките и обратната връзка от потребителите. Въпреки че не сме отговорни за такива „казуси“, ние помагаме – осигуряваме водоноски с вода за хигиенни цели и носим питейна вода на потребители, които не могат да си я доставят сами.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене