650 лв. минимална заплата и край на промените в пенсионната система

„Държавата не смята да прави нови промени в пенсионната система. Стажът и възрастта за пенсиониране ще нарастват по приетата схема, таванът на новоотпусканите пенсии ще отпадне от началото на 2019 година, а размерът на новите пенсии ще нараства всяка година заради по-голямата тежест на всяка година стаж“

Това заяви социалният министър Бисер Петков, цитиран от БНР, при представянето на управленските приоритети в социалната и демографска политика. Министерството ще работи за включване в трудовия пазар на неактивните и обезкуражени.

„Това е резерв, който може да запълни недостига на работници“, каза министър Петков. Режимът синя карта за наемане на висококвалифицирани чуждестранни работници също ще бъде облекчен, информира социалният министър Бисер Петков. „Едно от нещата, за които вече има съгласие, е да отпадне задължението след изтичане на срока на достъп до пазара на труда, лицето, което има синя карта да напусне страната, за да може да кандидатства за удължаване на този срок“, каза той. Според Петков минимална работна заплата от 650 лева и средна заплата до 1500 лева в края на мандата са реалистични цели.

Сред приоритетите на министерството още са увеличаване на доходите чрез заетост и по-висока производителност на труда, както и нарастване на квалифицираната работна ръка. Заедно с Министерството на образованието ще се работи по схема, по която тясно да се обвържат социалните помощи с посещението на децата в училище. „Както и да се засили ролята на учителите в преценката за необходимостта дадена помощ да се изплаща в натура, тъй като и сега, знаете, че част от помощите могат да се изплащат в натура по преценка на социалния работник. Целта е по-голямо участие в тази преценка, по-голяма роля да има учителят“, посочи министърът. До края на годината с европейски пари ще стартира схема, по която семействата да наемат детегледачи, на които държавата да плаща минимална заплата, когато детето няма място в детска градина. Заделените 20 милиона лева ще стигнат реално за 2000 семейства.

Ако бизнесът и синдикатите не се договорят до края на месеца за минималните осигурителни доходи през следващата година, държавата ще ги определи, каза социалният министър, но не се ангажира, дали те ще бъдат повишени. „В зависимост от това каква ще бъде ситуацията в края на месец август, тогава ще бъде актуален този въпрос – ще има ли административно увеличение и ако „да“, какво ще бъде то“, заяви министърът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене