Едно странно явление със змии на остров Кефалония в Гърция

Змийките на Пресвета Богородица на Кефалония се появиха, пише в блога си Таня Илиева.

Както всяка година, появата на змиите на остров Кефалония е очаквано събитие. Вчера сутринта се е появила първата змия. Това винаги се случва малко преди празника Преображение Господне.
Историята разказва следното: през 1705 година пирати нападнали селото наречено Макропуло и манастира на остров Кефалония. Монахините започнали да се молят да бъдат спасени. Станало чудо, появили се отровни змии, които прогонили нападателите и монахините се спасили от плен.
Всяка година това предание оживява пред очите на стотици вярващи. В периода от 6 август до 15 август в земите на манастира „Успение на Пресвета Богородица“, където се намира чудотворната икона „Пресвета Богородица Фидиотиса“, чието название идва от гръцката дума„φιδι“змия и е свързано с появата на  уникалните по рода си змии на 15 август. Докато трае празника тези змии са кротки и безвредни, хората могат да ги хващат с ръка, по време на литургията те пропълзяват по Евангелието, увиват се около жезъла на епископа.
На вид са сиви и тънички, не по- дълги от един метър. На главите си, както и на езичетата имат очертан кръст. Тялото им е топло и имат мека повърхност. И не са отровни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене