В сезона на гъбите в неврокопските села оставиха полската работа и хванаха гората, докарват си до 100 лева на ден от манатарка и пачи крак

В сезона на гъбите десетки жители на селата около Гоце Делчев оставиха настрани за няколко дни полската работа и тръгнаха по горите. С бране на гъби те закърпват семейния бюджет и си докарват добри доходи.

Най-разпространени в този период от годината са манатарката и пачият крак. По-добрите гъбари могат да изкарат на ден между 50 и 100 лева, споделят берачи.

В сатовчанското село Крибул между най-добрите са Асен Караджов и Асен Емилов. Двамата обикалят гората през целия ден и вечерта продават на изкупчиците набраното.

„Обикаляме цялото землище на селото. Килото на манатарката е 5 лева за първо качество, а за второ – 2 лева. Събираме и пачи крак, който се изкупува по 3 лева за килограм“, обясниха те пред репортер на вестник „Струма”.

Местните се хвалят, че не остават без работа и че почти всички техни съселяни са си тук, в България, а не са заминали за чужбина. „Събирам средно по 30 килограма на ден, което ми докарва приходи от около 100 лева“, коментира друг гъбар.

Манията по тях е обзела и част от жителите на съседното село Абланица. Градушката, която се разрази в селото преди няколко седмици, унищожи по-голямата част от тютюневите посеви. Сега те се опитват да възстановят реколтата си, но част от тях са изгубили надежда.

Гъбарите там не са много, тъй като цените, които им се предлагат, са изключително ниски. „Слабо се вземат. Почнаха от 6 лева на килограм, сега паднаха на 2,50 лева“, коментират абланичани.

Засега най-богата е реколтата от гъби в Рибново. Хората там по цял ден са заети с търсенето им и споделят, че някои от добрите събирачи си докарват до 200 лева от тях през почивните дни. По думите им, в района вирее т.нар. „борова манатарка“, която е с високо качество и изкупната й цена е най-висока спрямо другите видове – около 12 лева на килограм.

Събирането на растенията се е превърнало в начин за препитание на цели семейства от селата в региона. Не са редки случаите, в които майки, бащи и децата им носят заедно чанти, пълни с манатарка или пачи крак. Вълната им обаче е по два или три пъти на година.

„Зависи от времето. Ако има повечко слънце и дъжд, гъбите стават по три пъти на година, за по три седмици. При по-малко дъжд са по два пъти на годината“, заключават опитни гъбари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене