11-Г. АНГЕЛ НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ПРИБЕРЕ У ДОМА! Родителите на убитото от ток 11- г. момче още чакат възмездие

-Нова техническа експертиза, извършена от 3 вещи лица, бе назначена на делото срещу елмонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, които са подсъдими за убитото от ток 11-годишно момче от село Копривлен. Експертите трябва да бъдат електроинженери и специалисти по въздушни линии, и то различни от досегашните вещи лица, които бяха ангажирани с разследването. Това, както и бройката на вещите лица, беше изрично условие на прокурор Станислава Арабаджиева, която поиска новата експертиза. Окръжният съдия Петър Пандев счете искането за основателно, като се разпореди да бъде предоставена инвестиционната програма на Енергото за община Хаджидимово от 2010 до 2017 г., както и отговор за предприетите действия след жалбата на директора на училището в с. Копривлен, че по оградата на школото протича ток. Освен анализ на тези документи експертите ще трябва да направят оглед и на кабелите, иззети като веществени доказателства, затова дали има снаждания. Очаква се и отговор на въпроса дали и към момента има кабели в община Хаджидимово над обекти, където има струпвания на хора, като училища, болници, паркове и др.

11 годишният Ангел загина на оградата на училището на 19 май 2013 г. Момчето играело в двора на училище „Никола Вапцаров“ в селото и при прескачане на металната ограда мощен токов удар го убил на място. В оградата бил опрял скъсан кабел, по който протичало електричество.

В хода на разследването е установено, че проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до Основно училище „Никола Вапцаров“ – с. Копривлен били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала. Двамата елмонтьори извършили оглед на елсъоръжение въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 – с. Копривлен на 7-ми март, като в съставения протокол за обход вписали, че проводници в негодна изолация няма.

Според обвинението елмонтьорите не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за здравето и живота. Месец и половина по-късно двамата отново преглеждали трафопоста, но пак не уведомили за опасните кабели, и заради тяхната немарливост, се е стигнало до смъртта на ученика.

Родителите на Ангел не предявиха граждански иск за неимуществени вреди срещу двамата елтехници, тъй като са завели отделен иск в Софийски градски съд./struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене