До юли дъждовно, после топло и сухо

дъждовна картина 1

В дългосрочните метеорологични прогнози времето не дава признаци за крайности. Или поне засега брутални сценарии не се очакват.

Прогностичните модели за 2014-а за България сочат по-дъждовен април, май и първата половина на юни и време като за море до края на лятото. През оставащите седмици от пролетта ще се задържи сравнително топло, но дъждовно.

Ще продължи в тези рамки докъм средата на лятото, а през юли и целия август ще е топло и сухо. Това е дългосрочната прогноза според синоптика Петър Янков, съобщава в. „24 часа“. За толкова напред в календара е рисковано да се правят изчисления, но анализ на моделите на големите климатични офиси засега дава основание точно за такава прогноза, обясни експертът.

Топло и влажно време са рай за размножаване на комари и кърлежи. Ако общините не пръскат редовно, популациите ще се размножат мощно. Подобно на сегашното краткотрайно захлаждане ще има и през идните сряда-четвъртък. В най-студените дни на Страстната седмица температурите ще са 12-17 градуса, но бързо ще започнат да се повишават отново. Процесът ще е почти идентичен с времето от днес до Цветница – бързо застудяване и постепенно затопляне.

vremeto-toplo-i-oblachno_0

Веднага след Великден обаче България и особено западните райони ще влязат в мокър период. Валежите ще преизпълнят нормата за април с 50%, смята Янков. Той очаква продължителни и интензивни дъждове да има и през май. Тогава е възможно да вали близо двойно повече от обичайното за това време на годината. По-обилни ще са количествата в Западна България и в планините. Като цяло около абитуриентските балове времето няма да е по-студено от традиционното за месеца.

През май по Черноморието ще е по-хладно, отколкото във вътрешността на страната, но за компенсация на хората там по-рядко ще им се налага да излизат с чадър.

Ако разделим вертикално страната на две, средните температури за месеца ще са 24-29 градуса в западната част и 21-27 за източните райони, предвижда метеорологът. Тенденцията за по-интензивни валежи ще се задържи и през първата половина на юни. Преваляванията ще са типично летни, често и с градушки. След 15-и се очаква да започне по-сух период в цялата страна.

Юли обикновено е най-топлият у нас, макар че през последното десетилетие има и изключения, при които август леко изпреварва като краен резултат. По-чести ще са валежите само в планините и особено в Рило-Родопския масив. Като отпускарско предупреждение звучи и прогнозата за дъждовно лято и по Западното Средиземноморие. Докато в Централна и Северна Европа ще се радват на типично топло време, обясни Петър Янков.

Метеорологът смята, че и там, и у нас са възможни и дни с екстремни явления, които през последните 10 г. зачестяват. Опасните ефекти от изменението на климата вече се усещат на всички континенти и повечето държави не са подготвени за рисковете, се казва в доклад отпреди няколко дни на Организацията на обединените нации. Тя препоръчва на правителствата да вложат усилия в мерки срещу бързото затопляне на планетата.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене