Днес е съдбоносен ден за футбола в Банско

Днес предстои да стане ясно много около бъдещето на изпадналия от Втора лига Банско, чието ръководство ще даде отчет за своята работа през миналата седмица, но останаха много въпроси за изясняване

До това се стигна, след като по време на последната сесия на местния общински съвет клубът се превърна в сериозен обект на дискусия. Оказа се, че съветниците не се задоволиха и с поясненията на счетоводителката, която се оказа неподготвена да отговаря детайлно на въпросите им за изразходваните средства на футболния клуб, както и за по-малкия му събрат ФК Банско ООД.  Тогава имаше много гласове, че въпреки доброто финансиране клубът определено е разочаровал с резултатите си, което е довело до отпадането му от професионалния футбол. Тогава редица въпроси как и за какво са изразходвани средствата на клуба и дали ръководството ги е изразходвало правилно, останаха неизяснени. Оказа се, че според годишните финансови отчети на търговско дружество с общинско участие ФК „Банско” ООД и  на ПФК „Банско” ЕАД, въпреки че около тях дебатите се задълбочиха, след като стана ясно, че към момента футболните клубове в Банско имат натрупани задължения от 120 хил. лв., от които  80 хил. лв. към НАП и 40 хил. лв. към доставчици. Те са натрупани за около една година въпреки солидните приходи, налети в клуба, които за миналата година са в размер на близо 440 хил. лв., от които 385 хил. лв. са общинско финансиране, 33 хил. лв. от Професионалната лига, а само 2 хил. лв. са от приходи от билети и други.

Не е изключено на днешното заседания да бъде направена промяна и в УС на клуба като част от спасителните мерки, които трябва да бъдат предприети. Със сигурност ще има обаче увеличение на средства за детско-юношеския отбор, който през миналата година е получил средства в размер на 27 хил. лв.

След задълбочени дебати общинските съветници решиха да поставят „на разпит“ изпълнителния директор на клуба Йордан Баряков на въпросната среща, на която задължително да присъства ръководството на клуба, членовете на Председателския съвет към ОбС – Банско и всеки съветник, който се интересува от бъдещето на клуба. да бъде изготвен и предложен погасителен план за задълженията, да бъде представен подробен финансов отчет за всички приходи и разходи, както и да се предложи  стратегия за развитието му. Освен тпва се очаква да се предложи и погасителния план на натрупаните задължения, след като клубът бе сред най-изрядните във финансово отношение и определено имаше повод за гордост, но и местната община също.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене