Тайна операция: ГДБОП и НАП в Благоевград и Кюстендил ровят за ДДС измами, търсят фирми свързани със столична групировка

Екипи антимафиоти влязоха тази сутрин в поделенията на НАП в Благоевград и Кюстендил, научи Първо Struma.com. Целта е проверка на крупни бизнесмени и фирми, заподозряни в източване на ДДС и данъчни измами. Според започнати фирмите, които се проверяват са свързани със столични компании, разследвани от ГДБОП и Специализираната прокуратура. Информацията обаче е крайно оскъдна, тъй като акцията все още не е приключила.

В поделенията на НАП съдействат за провеждане на разследването, затова от там отказват всякаква информация. Припомняме, че преди няколко дни в София бе направен удар срещу група ДДС измамници, занимаваща се с внос на луксозни автомобили от Германия (вътрешно общностно придобиване) през периода 2015 – 2017 г. Лимузините са били регистрирани и пристигали в България на името на контролирани от групата фирми от типа „липсващ търговец“. За да избегне плащането на дължимото ДДС за дадена кола, кухата фирма отчитала фиктивни покупки на други стоки на приблизително същата цена и така си приспадала дължимия данък. Впоследствие автомобилите били прехвърляни още няколко пъти на кухи фирми или на физически лица, а в крайна сметка – на лизингови и брокерски дружества, които ги продавали на крайни купувачи.

На 05.04.2017 г. от служители на ГДБОП и НАП, под наблюдението на СП, са извършени действия по разследването на територията на гр. София, при които са открити и иззети множество доказателства за престъпната дейност на престъпното сдружение, в т. ч. над 1, 6 милиона лева в брой, придобити от измами с ДДС. Бяха арестувани 9 души. Дали днешната акция е свързана с тази група и проверката обхваща свързани с тях фирми, предстои да разберем, ще съобщим подробности по -късно.

Петя Георгиева/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене