15 ценни съвета за храненето от великият китайски доктор-фармаколог Сун Съймяо, живял над 100 години

Простички, но много полезни съвети от великия доктор-фармаколог Сун Съймяо, който живял повече от 100 години.   

Дори в преклонна възраст той бил изпълнен със сили и живот. Неговият трактат “Хиляда златни рецепти” е служел като енциклопедична клинична медицина за няколко поколения лекари.

В раздела “Самоусъвършенстване” се казва: “Този, който се усъвършенства нравствено, който твори благородни дела, той няма да изпита страданията от тежки болести или бедствия. Това е един от важните принципи за добро здраве, за постигането на който обаче се изисква дългогодишна работа със самия себе си.

Ето какви правила за правилно хранене предлага Сун Съймяо. Според него, ако човек не умее да се храни правилно, той не може да запази здравето си. Същността е в това, че основна е растителната храна, а животинската е само допълнение към нея. В идеалния случай трябва да се стремите към следните пропорции: 70% варени зърнени продукти, 15% варени зеленчуци; 5% сурова растителна храна; 5% месо или риба и 5% млечни продукти. Животинската храна може да попълва костния мозък, да прави жилите по-силни и да укрепва костите, но задължително трябва да се консумира в мярка.

Да постигаме баланс:

►  Ако ядеш много кисело, това разрушава далака.

►  Ако ядеш много горчиво, това разрушава белите дробове.

►  Ако ядеш много лютиво, това разрушава черния дроб.

►  Ако ядеш много солено, това разрушава сърцето.

►  Ако ядеш много сладко, това разрушава бъбреците.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене