Най-добрият шахматист на Югозапада спечели силен турнир в Пловдив

Това бе вторият фестивал от веригата ChessBomb Tour 2017, а гросмайстор Кирил Георгиев стана първи в надпреварата

Организирането на верига турнири по блиц шахмат, които се провеждат на открито в централните градини на София, Пловдив, Варна и Бургас, е уникална за България новаторска инициатива.

С нея за пореден път се наложи престижа на ЧесБомб задругата, обединяваща шахматния портал Chessbomb.com и ШК ЧесБомб Пловдив. Екипът на ЧесБомб постоянно се стреми да осъвременява и модернизира стандарта за провеждане на турнири у нас. Неблагоприятната синоптична прогноза отново не уплаши организаторите и наложи смяна на планираното място.

Великолепният шахматен празник се проведе в просторната зала „България“ на Конгресния център на Международния панаир в град Пловдив. Гости на официално откриван бяха министърът на културата Боил Банов и най-младата депутатка Теодора Халачева. Министър Банов направи първия символичен ход в турнира и постави началото на двубоя между ГМ Александър Делчев и Красимир Бранков. Победител в турнира на звездите, в който участваха 22 играчи от 4 държави България, Хърватска, Русия и Сърбия, между които 5 гросмайстори и 6 международни майстори стана ГМ Кирил Георгиев със 7 точки от 9 възможни. Роденият в Петрич бивш световен шампион за младежи завърши  без нито една загуба надпреварата в Пловдив.

Второ и трето място разделиха ГМ Александър Делчев и ММ Вячеслав Тиличеев с по 6,5 точки. Специалната награда за жени стана притежание на националната състезателка Ива Виденова Локомотив 2000 – Пловдив. Най-многобройна беше любителската група, участваща в турнир Б Ц в нея взеха участие 56 шахматисти.

С 8 от 9 възможни точки победата убедително извоюва състезателката и треньорка на ШК Бургас’64Ц рускинята Виктория Бухтеева. Отлично се представиха младите шахматни надежди Ц Габриела Антова Цвета Галунова, които заеха съответно 6-то и 9-то място в генералното класиране.Специалните награди при сеньорите над 60 години спечелиха – Цецко Тодоров с 5,5 т. и Ц Христо Петков. В най-емоционалната група на децата до 16 години Ц турнир В участваха 46 състезатели. Голямата награда – лаптоп спечели Стоян Стоянов от Асеновград с внушителния резултат 8 от 9 възможни точки.

Шахматната надпревара се проведе в 9 кръга по Швейцарска система с контрола за игра по 5 минути на състезател, с добавени по 3 секунди на ход. Преди началото на състезанието малките участници участваха в шахматна викторина със задачи, в която най-силно се изяви Симеон Тодев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене