Веселин Стаменов: Издавам книгата на убиеца на банкерката, защото искам за проблема с банковия рекет да почне да се говори!

Миналата седмица жур­налистът и издател от град Гоце Делчев Веселин Стаме­нов обяви официалното си решение да издаде, една по своя род доста опасна и най – малкото скандална книга. Става въпрос за докумен­талните разкрития, събрани в книгата „Размисли от ки­лията“ с автор Любомир Си­меонов – бивш офицер, биз­несмен и човек, който лежи в затвора за това, че уби преди години най-хладнокръвно с куршум в главата банкерка от град Бургас. Това негово решение предизвика по­редната медийна сензация и е редно като колеги във вестник „Градът“ да му по­искаме интервю. Днес спе­циално за нашата медия колегата Стаменов разкри поредните тайни около за­даващият се сензационен проект.

– Веселин Стаменов из­дава мемоарите на един доказан и признат убиец. Това не е ли малко прека­лено…

– Какво да е прекалено? Истината? Реалността? Лу­достта? Банковият рекет и репресия? Айде стига де… Да не би да издавам поредната фикция или творчески поглед? Работа­та ми като журналист ми даде смелост да пренасоча енергията на откровената неподправена реалност и в книгоиздаването. С мен се свързаха близките на Лю­бомир Симеонов и ме впе­чатлиха не толкова с исто­рията му, а с това, че със силата на своето финан­сово влияние една банка все пак е успяла да запуши устата на един затворник. Да. Ангажирах се да издам книгата на един убиец в за­твора, защото и той има пра­во на свободно слово…Защо­то той е поредната жертва на цензурата.

– В крайна сметка авторът на книгата признава своето деяние, присъдата е факт, той е в затвора… Какво има да се говори повече по тема­та?

– Който прояви интерес и се докосне до тази опасна книга определено ще иска да се отговори на въпросите, които Симеонов поставя в нея. Интересното е, че и ин­ституции, и медии в случая се интересуват повече от на­правеното, а не от причината това деяние да се извърши. А причината според убиеца Си­меонов е една и тя се събира в две думи – банков рекет. Сякаш на никой до сега не му е пукало защо този човек уби един банкер. Защо ни­кой не поиска да разследва банковия рекет? В книгата Симеонов ясно разкрива, че въпросната банкерка го за­плашвала със прокуратура, данъчни, съд… ако не й пла­ти. Кълняла се, че ще го сри­не и него, и бизнеса му. Защо никой не провери тези инсти­туции в Бургас, подвластни ли са на една банка, била тя и доста влиятелна…

– Като каза „влиятелна банка“… с издаването на тази книга не си ли създаваш поредният проблем?

– Ето ей такива въпроси ме мотивират да правя това, което правя и да издавам това, което издавам. Не прави чест на репортер на вестник „Градът“ да ми задава този въпрос, щото в него се усеща страх и на­мек за ав­тоцензура. Работата на журналиста е да събира факти, мнения и позиции и да ги направи общодостъп­ни. Проблемът в България е, че това не е нормален процес. Нали страната ни е свободна и правова – какви проблеми може да ми съз­даде една книга? Целта ми, издавайки тази книга, е че за проблема с „банкерски рекет“ трябва да започне да се говори. Да се дебатира, да се търси отговорност. Симе­онов си е платил за тежкото престъпление, което е извър­шил – животът му е съсипан. Защо никой не търси обаче косвените виновници за това престъпление? Щото знаем, че ги има. С мълчание, страх и цензура няма да стане… За­това го правя. ­

– В интервю за Струма.ком извисяваш своите опасения, че ще срещне проблеми с разпространението, с при­емането на книгата… Все пак кога и къде да я търсим?

– Засега се оказва че тези мои опасения са безпочвени. Имам разговори с повечето влиятелни разпространите­ли мрежи в България и те приемат книгата „Размисли от килията“ доста добре. Въ­прос на време е този въпрос да се изчисти и изясни до­край и силно се надявам до средата на юни тя да е в тър­говската мрежа.

За медиите от медийна гру­па Топ Преса ще има специ­ални промоции за доставка на книгата. Това го обеща­вам.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене