Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва Световния ден на околната среда с поредица от инициативи

Честванията по повод Световния ден на околната среда – 5 юни ще започнат на 1 юни 2017 г. от 12.30 часа в зала 3 на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Там ще се проведе екологична образователна програма с ученици от Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград. С беседа, прожекция на филма „Забравените гори“ и екологична викторина учениците ще се запознаят с темите по повод Световния ден, както и с биоразнообразието на НП „Рила“. Инициативата е съвместна с РИОСВ-Благоевград.

Същия ден Посетителският център за НП „Рила” в Паничище ще започне двудневна екологична образователна програма с ученици от 2 клас от клуб „Млад природолюбител“ от СУИЧЕ „Св. Кл. Охридски“- Благоевград. С беседи, мултимедийни презентации, екоигри и демонстрации учениците ще се запознаят с живата и нежива природа на националния парк и правилата за поведение в защитената територия. Предвидени са интерпретативни опознавателни маршрути по екопътека „Двете ели“, езеро Паничище и водопад „Горица“.

На 3 юни 2017 г. на територията на ботанически маршрут „Приятели на растенията“ /Яворова поляна – Урдин циркус/ в Национален парк „Рила“ ще се проведе екологична образователна програма с ученици от Екоклуб „За чиста България“ в Средно училище „Отец Паисий“ гр. Самоков. Посещението ще протече под надслов „Екологията – науката, която ще спаси живота“, като включва беседи за Деня на околната среда, природните характеристики на националния парк и демонстрации пред учениците за запознаване с богатото биологично разнообразие, забележителностите и правилата за поведение в защитената територия.

На 5 юни 2017 г. Д „НП Рила” ще участва в събитие на Националния Доверителен ЕкоФонд по повод Световния ден на околната среда. Програмата включва семинар на тема „Подходите на НДЕФ за прилагане на гъвкави финансови инструменти при публично субсидиране на проекти за енергийна ефективност“ и връчване на годишните награди в конкурс „Мими Праматарова“ – 2017 г. за изпълнени училищни проекти в сферата на климата. Същият ден от 9.00 до 17.00 часа в Посетителски център за НП „Рила“ в Паничище и Посетителски информационен център – Самоков е обявен Ден на отворените врати. Посетителите ще имат възможност да се запознаят със световната инициатива посветена на опазването на околната среда и природозащитнете дейности на парковата дирекцията.

На 6 юни 2017 г. Д „НП Рила” и РИОСВ-Благоевград организират опознавателен интерпретативен маршрут в НП „Рила” с участието на ученици от Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ – Благоевград. В похода ще бъде представено биоразнообразието, вековните смърчови гори, забележителностите, водните ресурси и мерките за опазване на редките и защитени видовете и популяризиране на природозащитните дейности в защитените територии.

 Световния ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни и е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата. От зараждането му през 1972 г. до сега, хората са организирали хиляди събития – от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори. Темата на Световния ден на околната среда за 2017 г е „Свързване на хората с природата“, насочва вниманието и призовава да излезем сред природата, да оценим нейната красота и ценност и да защитим нашата планета Земя.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене