БИЗНЕСМЕН ОТ ЮГОЗАПАДА СЪКРУШЕН! Загуби култовия си хотел-ресторант

След двугодишна битка и опити да спре прехвърлянето на култовия хотел-ресторант „Хисарлъка” в Кюстендил на новия му собственик – фирма „Митрева” ЕООД, известният в близкото минало бизнесмен Емил Наков загуби и последната съдебна битка. С решение на Окръжен съд действията на ЧСИ Николай Славов за въвод във владение на купувача са обявени за законни, а до месец и прехвърлянето на собствеността ще стане факт.

„Хубаво е да има собственик този хотел, който по времето на социализма бе една от емблемите на Кюстендил, а и сега ще подпомогне развитието на туристическия бизнес в региона”, коментират бизнесмени от областния център и напомнят, че хотел „Хисарлъка” под ръководството Наков стои затворен от години.

До продажбата на хотела се стигна, след като кредитори на Наков – банки и фирми, занимаващи се с доставка на строителни материали и работили по ремонта на хотела, поискаха да си приберат парите.

Новият собственик – фирма „Митрева”, която го купи на търг срещу сумата от 1 160 000 лева, е на кюстендилския бизнесмен Димитър Новаков, по-популярен като съдържател на закусвални в Кюстендил и в столицата. След като спечели търга, Новаков поиска обявяването на фирма „Хисарлъка” ЕООД в процедура по несъстоятелност. Назначената съдебно-счетоводна експертиза на дружеството, чийто собственик и управител е Емил Огнянов Наков, показва, че на 04.07.2008 година то е сключило договор за банков кредит в размер на 700 000 лева за ремонт и довършителни работи на хотелския комплекс. След като Наков престанал да погасява вноските по кредита, на 28.10.2014 година бил сключен договор за цесия между банката и фирма „Митрева”. Така задълженията на Наков са изкупени.

От съдебно-счетоводната експертиза на „Хисарлъка” ЕООД за периода 2011- 01.04.2015 година става ясно, че към април 2015 година дружеството е разполагало с дълготрайни активи в размер на 1 272 000 лева, като това е почти константна величина за целия изследван период. За изследвания период краткотрайните активи на дружеството варират в диапазона 335 000-280 000 лева, а „Хисарлъка” ЕООД е обслужвало договора си за банков кредит до 03.01.2012 година, когато е извършено последното плащане в размер на 500 лева.

Емил Наков, когото в Кюстендил и Югозападна България познават най-вече като бизнесмен, свързан с футбола, започва кариерата си в началото на демократичните промени като сервитьор и барман в ресторанта на хотел „Велбъжд“, откъдето тръгва и познанството му с по-малкия от легендарните ВИС братя – Георги Илиев. Заради интереса му към футбола братя Илиеви го „вкарват” първоначално в кюстендилския, като му възлагат ролята на говорител на футболен клуб „Велбъжд” /Кюстендил/. По-късно Наков „поема” ръководството на всичките имоти на братята от ВИС в родния им град – двата големи хотела „Велбъжд” и „Пауталия”, а по-късно се проявява и като футболен мениджър на местния отбор „Велбъжд” – до 2001 г., когато отборът е преместен в Пловдив и е прекръстен на „Локомотив”. След продажбата на клуба на турския бизнесмен Зеки Байрям Наков се връща към ресторантьорския бизнес, като оглавява фирма „Хисарлъка“ ЕООД, собственик на едноименния комплекс в Кюстендил и на ресторант „Вилата на генерала“. В момента Наков, двамата му синове и съпругата му живеят във „Вилата на генерала”, като това е и единственият му действащ бизнес.

Само преди броени дни от НАП „друснаха” поредната глоба от 500 лв. на „Хисарлъка” ЕООД, която все още е собственост на Наков, заради неподадена декларация по ДДС за 2016 г.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене