Гигантски светещи кръстове пазят Симитли от беди

Неслучайно община Симитли е наречена „Света гора на Пирина”. Над 80 са параклисите и църквите, нови и ремонтирани, само за последните десетина година в района. Нови два християнски символа на вярата се извисяват над Симитлийска котловина.

Кръстовете са поставени на места с изключителен заряд, чиято история е ценна и се пази от поколенията. 11 и 22 метра са двете разпятия, издигнати в селата Полето и Ракитна.

11-метровият кръст бе поставен в местността Торици над село Полето, където е построен и параклис „Света Троица“. Кметът на община Симитли – Апостол Апостолов, провери на място ремонтните дейности по поставянето на кръста, който ще свети и ще обозначава святото място.

На празника на света Троица, който е след няколко дни /5-и юни/, общинската управа има ангажимент той да светне и да озари пътя над Кресненското дефиле.

22-метров кръст, виждащ се от всяка точка в община Симитли, е издигнат и на връх Кръста  в село Ракитна. Огромната конструкция е поставена точно до паметника на върха, който е символ на свободата на Симитли и всяка година на 3-ти март събира стотици родолюбци с поклон към освободителите. Съоръжението ще бъде светещо и ще бди над всички в община Симитли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене