Бизнес примамка! Уелнес център за наблюдение на птици ще строи благоевградчанин на 8 дка в с. Стоб

6 едноетажни дървени вили с веранда отпред, 1 двуетажна вила, детска площадка, изградена от естествени материали, фитнес площадка, вила за СПА процедури и естествено пречистващ се биобасейн, всичко това върху площ от 7967 кв.м – така ще изглежда бъдещото екоселище „за почивка и наблюдение на птици“, което благоевградски инвеститор възнамерява да построи в местността Кадънката в землището на кочериновското с. Стоб.

Авторите на инвестиционното намерение смятат веднага след изграждане на селището да привлекат трайно в него да живеят и гнездят птици, като на подходящи места ще бъдат поставени гнездилки, поилки и хранилки. Визията им за екобасейна пък е да го напълнят веднъж с вода от реката до имота, а през останалото време водата ще бъде пречиствана по естествен път чрез растителността в зоната за вегетация, която ще бъде отделно от зоната за плуване в басейна.

Водоснабдяването на имота ще се осъществи от водопроводната мрежа на с. Пороминово, единственото неудобство е липсата на канализационна мрежа, поради което битово-фекалните води ще се отвеждат в изгребна яма.
Автор на любопитния проект е не екоорганизация или орнитоложко дружество, а фирма с основна икономическа дейност „Инженерни дейности и технически консултации“. Това е благоевградската „СПА Консулт инженеринг“ ЕООД, известна до момента главно с изграждането на басейни. Тъй като в предмета й на дейност е вписано още „изграждане и на СПА и уелнес центрове“, явно с този инвестиционен проект фирмата стартира първия си уелнес център.

Уелнес е философски поглед, който твърди, че естественото състояние, в което се намира организмът ни, е здравето, а не болестта. Той има за цел да поддържа здравото тяло и дух в постоянна добра форма. Най-общо казано, уелнес център означава място, където в съседство има природа. Тези центрове обикновено са извън големите градове и са фокусирани върху алтернативна медицина, а целта им е насърчаване за здравословен начин на живот. Към алтернативните практики медицина, които напоследък стават все по-известни, спадат аюрведата, китайската медицина, медитация, акупресура, хипнотерапия и др., някои от които са доста спорни от научна гледна точка. Уелнес центровете може обаче да са и по-традиционни, залагайки просто на лечебната сила на природата. Общото между всички е, че задължително в тях трябва да има лекар.

„СПА Консулт инженеринг“ ЕООД е регистрирана на ул. „Страцин“ в Благоевград от Теодора Гунчева с капитал от 20 000 лв., която през 2014 г. я прехвърля на Георги Гунчев. През последния отчетен финансов период за 2014 г. фирмата е имала 21 000 лв. по сметки и 42 000 лв. задължения, а дейността й е била продажба на стоки.
ВАНЯ СИМЕНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене