Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

С една поръчка по-близо до санирането с евросредства

Една от най-чаканите от хората програми – тази за санирането на жилищните сгради с европейски средства, най-накрая се раздвижи. Две години след официалното начало на програмата едва сега е обявена процедурата за избор на изпълнители за изработване на инвестиционните проекти за енергийна ефективност. Търгът е част от същинските дейности по проекта за обновяване на жилищни сгради в 36 града в страната, който се финансира по оперативна програма „Регионално развитие“ и е на обща стойност 63 млн. лв.

Комисията за потребителите може да стане агенция

Комисията за защита на потребителите (КЗП) да се превърне в изпълнителна агенция към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тази поправка в Закона за защита на потребителите гласува изненадващо в сряда парламентарната комисия по икономика. Текстовете са внесени между двете четения на промените в закона от депутата от БСП Румен Гечев.

“Стандарт”

Паника за пробив в нета

Паника за пробити пароли и сметки разтресе интернет. Всичко съхранявано на сървър е било уязвимо за хакерски атаки повече от две години, гръмнаха световните агенции. Става въпрос за онлайн банкиране, номера на кредитни карти и електронни пощи. Според Google причина за пробива е грешка в софтуера OpenSSL. Той се използва при почти всички сървъри по света. Новият бъг вече стана известен като „Хартблийд“ (Heartbleed – сърдечно кървене) и е най-големият удар по сигурността досега, коментира Ройтерс.

Путин отложи газова криза в Европа

Руският президент Владимир Путин нареди вчера на „Газпром“ да изчака с мерките, предвидени срещу Украйна за неплащане на сметките за газ, и по този начин отложи назряваща газова криза в Европа. Първоначално Путин заяви, че „Газпром“ трябва да доставя на Украйна газ единствено в обема, за който е платено месец преди това.

Без такса, ако платим ипотеката по-рано

Таксата за предсрочно погасяване на кредити остава в миналото. Тя ще се начислява единствено, ако не е изтекла една година от сключването на договор за отпускане на ипотечен заем. Това прие парламентът с промени в Закона за потребителските кредити. „За“ гласуваха депутатите от БСП и ДПС, а ГЕРБ – „против“ и „въздържал се“.

“Труд”

Зам. -шеф на младежкото ДПС влиза в борда на НЕК

Зам.-председателят на младежкото ДПС Мустафа Ахмедов влиза в съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК), показва справка в Търговския регистър.

“Сега”

И старите ипотечни кредити ще се погасяват без наказателна такса

Забраната за налагане на наказателни такси при предсрочно погасяване на жилищни кредити ще важи и за вече сключени договори. Банките няма да могат да изискват компенсация от длъжниците, които се разплатят преди срока, независимо дали в договорите им съществуват подобни клаузи. Санкция, и то максимум от 1% от размера на предсрочно погасената сума, ще може да се налага, ако заемът е погасен изцяло преди внасянето на минимум 12 погасителни вноски.

Кризата в Украйна обърка военните планове на САЩ

Действията на Русия в Крим могат да доведат до преразглеждане на американското военно присъствие в Европа, което непрекъснато намалява след края на Студената война, заяви Дерек Чолет, който отговаря за международната сигурност в Пентагона.

“24 часа”

Вадят 7 вампира край Асеновград

Седем скелета с отсечени стъпала са открити при разкопки на средновековен некропол край асеновградското с. Горни Воден и под Асеновата крепост.

Крадците взели парите от обезщетението при пенсиониране на Кирчо Киров

Нагли крадци разбиха апартамента на бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, обърнаха го наопаки и изнесоха метална каса с 45 000 лв. и пистолет “Зиг Зауер”, подарък от бившия вътрешен министър Румен Петков.

“Монитор”

Руско преселение в морските курорти

Руснаците купуват на поразия все повече ваканционни имоти в по-малките курорти по Българското Черноморие, за да се заселят там, научи „Монитор”.

Според Теофил Петров от Green Life всяка четвърта сделка по морето, сключвана от братушките, е с цел постоянно пребиваване у нас. „Предпочитанията им са основно за апартаменти с една или две спални, като близостта до морето, качественото строителство и разположението, както и инфраструктурата в района са сред водещите мотиви за сключване на сделка”, уточнява той.

До 70% държавна помощ за бизнеса

Държавните помощи за фирмите при инвестиции в проекти ще могат да достигнат до 70%. В Югозападния район на страната те ще бъдат ограничени до 25% от разходите на инвестицията, а в останалите пет региона – до 50%. Това предвижда приетата вчера от кабинета Карта на регионалните помощи на България за периода 2014 – 2020 г. Предстои ЕК да одобри документа, за да може той да започне да се прилага от 1 юли. Новата карта позволява Увеличение на помощите до 60% за средните предприятия и до 70% за малките.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене