ВИДЕО: Жена от Благоевград дарява специална стипендия на талантливи ученици

Първата специална стипендия от 2 000 лева получи седмокласникът Андон Тодоров. Той е от Благоевград и е сред най-добрите ученици в математическата гимназия в града. Емилия неслучайно избрала него – талантливото момче има най-висок рейтинг в страната от олимпиади и състезания по математика и информатика.

Андон Тодоров:
“Много благодаря за наградата, наистина. Означава голямо признание за мен.”

Дони се запалил по математиката още от малък.

Петя Тодорова, майка на Андон Тодоров:
“Още преди да започне училище на 4 години трицифрени числа можеше да чете. От 2-ри клас започна да се явява на състезание и тогава всъщност се запали по математиката понеже му се отдава.”

Всяка година Дони участва в десетки олимпиади и състезания.

Андон Тодоров:
„Не знам точно, но около десет и повече.”

Винаги се прибира у дома с купи и медали. Никога не е ходил на частни уроци, просто е много талантлив и упорит, казва майка му.

Петя Тодорова, майка на Андон Тодоров:
„С лекота решава задачите. Логическо мислене има добре развито. Когато отиде в гимназията вече там се срещна и с информатиката, която му е новата страст още по-голяма може би.”

Парите от стипендията ще бъдат инвестирани в образованието на Дони. От следващата година младото момче ще учи в Софийската математическа гимназия и ще следва мечтата си.

Андон Тодоров:
“Мисля да стана програмист.”

Талантливите деца на България заслужават повече, казва Емилия Канайкова. Тя ще продължи доброто дело, защото смята, че младите хора с постижения в науката трябва да бъдат стимулирани. Надява се жестът и да последват и други хора.

ВИДЕО ТУК

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене