Зорница Галчева пред Топ Преса: Ще научим и децата си да тачат традициите на Гергьовден в Добринище!

Сгушено в полите на Пирин планина, Добринище е от онези градчета, които по уникален начин съчетават традиция и съвременност. Днес и тук традициите са по-живи от всякога. Навръх Гергьовден коравите планинари раздрусаха земята с музика и танци, възраждайки колоритния български ритуал „Топене на китка“. Облечени в красиви български носии, млади и стари посрещнаха изгрева с наричания за здраве, мир и благоденствие. Много настроение, песни и танци превърнаха Гергьовден в истински триумф на българщината, припомняйки ни кои сме, какви сме и какви трябва да бъдем. Възраждайки онези ценности, които са ни давали сила да се борим и да оцеляваме. Топ Преса ще ви запознае с едно семейство от град Добринище. Семейство, което съхранява традициите, учейки децата си да обичат българското. На Гергьовден семейство Галчеви бяха едни от най- забележимите сред празнуващите. Канят ни в дома си , който  е на крачки от църквата  „Св.св. Петър и Павел”, за да ни разкажат нещо повече за себе си и традициите тук.

Представете се на нашите читатели?

Аз се казвам Зорница Йорданова Галчева и съм родена в Благоевград. От девет години съм омъжена в Добринище за Илия Галчев. Имаме две прекрасни деца . Атанас е на пет, а Криснян е на една година.

Защо тук в Добринище толкова много се тачи Гергьовден?

– Така си е останало още от старите хора.  Вечерта преди Гергьовден се потапя  китка от градински цветя вързани с червен конец.  Така събраните китки се събират и се  поставя да пренощува под цъфнал трендафил в дома на момичето, което ще раздава на сутринта китките.  Във всяка махала се прави това нещо и след това от всички махали с песни и хора се събират на площада. Тази година имаше гости от Гърция и Македония.  Поздравителен адрес  към жителите и гостите на градчето, направиха  кмета на Банско Георги Икономов  и депутата на ПП ГЕРБ-Банско Александър Мацурев   и кмета на Добринище Китан Галчев, който също беше облечен в народна носия.

На какво ще научите децата си ?

– На първо място ще ги научим да бъдат възпитани и добри. Да обичат и уважават. Ще ги научим да спазват традициите такива каквито са, без да ги променят, затова направихме всичко възможно да бъдат облечени в носии…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене