Строят модерно стопанство за пъстърва в Горна Брезница

Модерно рибовъдно стопанство за пъстърва ще бъде изградено в село Горна Брезница, община Кресна. Инвеститор е „Ванико-2015“ ООД с адрес на управление село Полена, община Симитли. Дружеството вече е уведомило за своето инвестиционно предложение Община Кресна и РИОСВ-Благоевград.

Идеята е да бъде създадено модерно рибовъдно стопанство с технологичен цикъл за биологично производство, както и реконструкция на да боря стопански сгради. То ще се намира в местността Големите явори в землището на Горна Брезница. Там ще има два броя рибарници и три сгради. Имотът е с обща площ от 3501 квадратни метра.

В имота има изградена система от шкарпи, канал и каптажи за пълнене и изпразване на рибарниците от река Равна река. Възложителят предвижда реконструкция на съществуващите в имота сгради и съоръжения и създаване на модерно рибовъдно стопанство.

До терена има изграден питеен водопровод от каптаж в Горна брезница, който се предвижда да бъде подменен. Отпаъчните води ще се заустват в предвидена за изграждане изгребна яма в границите на имота. Дължината на трасето на довеждащия канал, който ще бъде реноструиран, ще бъде 61 метра. До бъдещото пъстървово стопанство ще е стига по полски път, предвижда се разширяване на пътя, изграждане на подподрна стена с цел изместване на коритото на Равна река извън имотните граници, ще бъде изграден и мост до имота с дължина  15 метра.

В стопанството ще се произвежда до 7-8 тона годишно пъстърва. Рибарниците ще се захранват от Равна река.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене