При първото си участие седмокласник от ПМГ „Яне Сандански“ донесе най-големия успех на училището от олимпиада по астрономия

Иван Попов направи това на юбилейната ХХ олимпиада, която се проведе се в Шумен

Домакин на надпреварата бе ППМГ „Нанчо Попович“, която прие млади хора от цялата страна, които мериха сили по учебната дисциплина. Събитието се състоя в два кръга като през първия ден участниците решават три теоретични задачи, а през втория – две практически задачи. Възпитаникът на ПМГ „Яне Сандански“ зае 14-то място от 44 участници във възрастовата група VII – VIII клас. От явилите се седмокласници Иван е на 4-то място. Ученик на ПМГ „Яне Сандански“ за първи път участва в Националната олимпиада по астрономия. Освен това момчето с ръководител Карамфилка Патинова е най-високо класиралият се до момента ученик от Гоце Делчев и в историята на своето училище сред участвалите на олимпиадата по астрономия. Самият той заедно с преподавателя му по физика и астрономия заслужиха адмирации, имайки предвид, че се явява за първи път, а освен това в Гимназията липсва собствена обсерватория, както в други училища.

Това обаче не отчая младия астроном, който е готов да продължи напред и да не спира до тук. Амбицията му е, лед като „опипа почвата“, в някоя от следващите години да бъде първи в България.

Ние от ТОП ПРЕСА му пожелаваме успех в неговото начинание и изпълнение на желанията му!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене