Нов парк с фестивален център правят на 62 дка в Благоевград с концертни зали и открита сцена

Усилени ремонти текат в района на бившите казарми в Благоевград. Теренът се превръща в нов парк с фестивален център за провеждане на мащабни музикални събития с домакин Благоевград като фестивала „Франкофоли“, с място за открита сцена и закрити зали за културни и спортни мероприятия. Работници и техника на общинска фирма „Биострой“ са концентрирани на терена от 62 дка, който Министерството на отбраната прехвърли на община Благоевград.

Вече е ясно къде ще се позиционира сцената за концертите, тя ще е в най-ниската част, която се вижда от всички страни, а денивелацията на останалата част от терена е използвана за възможно най-добра видимост на публиката. Сцената ще е с гръб към една от двете бивши работилници, които се преустройват основно. И двете сгради ще се ползват като закрити зали за музикални, спортни, театрални и всякакви по-мащабни събития. Площта на по-голямата е около 1200 квадратни метра. Във втората, по-малка сграда, се запазват част от съществуващите канали и въздухоотводи, като идеята е интериорът й да е арт със запазване на милитари елементи, които да напомнят за предишното й ползване.

„До 30-и май трябва да сме приключили работата“, разкриха работниците.

Още една стара сграда има в района на бившата казарма, но за реновирането й до датата на музикалното събитие „Франкофоли”, което събира хилядна публика, едва ли ще има време и най-вероятно ремонтът й ще се отложи след средата на юни. Коментира се, че тя ще се приспособи за работа на школите и различни клубове по интереси на децата в Благоевград.

В района вече са обособени алеи, като някои дори са асфалтирани, усилено се работи по озеленяването, монтирани са поливни системи, съществуващите дървета са запазени и са засадени нови.

В горния край на терена, граничещ с ул. „14-и полк“, е мястото, определено за строителство на нова черква. Чака се от Неврокопска митрополия да представят проект на храма, за да се придвижат строителните книжа.

Входовете към парка ще са 3 или 4, достатъчно широки, за да се движат свободно големи групи хора, каквито се събират на масови събития. Цялата площ ще се охранява и с видеонаблюдение.

Бързането на „Биострой“ е основателно, тъй като „Франкофоли“ е насрочен на 17 юни, дотогава фестивалният център трябва да е готов да посрещне хилядите гости.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене