На 23 май Гърмен отново излиза на площада заради ромското гето

Голям митинг-протест готвят жителите на община Гърмен. На 23 май те ще се съберат на площада, за да напомнят, че две години чакат държавните и местните институции да изпълнят поетите обещания – да съборят незаконните бараки в ромския квартал „Кремиковци“ и да сложат край на ромските беззакония.

На 23 май от 18.30 часа хората ще извървят разстоянието от центъра на Гърмен до квартал „Заграде“, за да покажат, че събитията отпреди две години не са забравени. На този ден през 2015 година конфликт между роми и българи отключи невиждани протести тук. Местните жители избухнаха срещу ромските беззакония и настояха държавата и общината да сложат ред.

През лятото на 2015 г. ДНСК събори само десетина от общо 124 неправомерно вдигнати сгради в местността „Падарката“. Последващите действия и очакванията, че ще бъдат разрушени и останалите колиби, по-късно бяха удавени в политически залъгвания и обещания. Постепенно напрежението отшумя, но жителите в Гърмен са категорични, че няма да отстъпят от своите искания.

„Две години по-късно ние отново искаме незаконните ромски постройки да бъдат съборени“, категоричен е Иван Кременлиев, лидер на сдружението „Бъдеще за община Гърмен“.

Община Гърмен иска да се изработи ПУП с подходяща инфраструктура в местността „Падарката“, включваща канализация, ток, вода и парцели, които ромите да си платят по надлежния ред. Жителите на Марчево обаче са против.

Преди дни стана ясно, че референдум ще реши дали ще има нови строежи в ромския квартал „Кремиковци” в землището на гърменското село Марчево. Областният управител на Благоевград  Валери Сарандев, издаде заповед за насрочването му на 18 юни /неделя/. „Желанието на местните жители е за провеждането на допитване до тях. Спазил съм законовите процедури и съм издал своята заповед”, коментира губернаторът.

„Сега ще се случи най-демократичното нещо – жителите на селото ни, които са 160 души, от които 120 са с право на глас, ще решат въпроса със застрояването в ромската махала“, коментира кметът на Марчево Розен Марчев.

През февруари тази година Административният съд в Благоевград отмени решение на общинските съветници в Гърмен. Миналата година местният парламент отхвърли искането на жители на село Марчево за референдум. Съдът е категоричен, че решението на съветниците е нищожно, тъй като не е прието с мнозинство. Магистратите върнаха преписката за ново произнасяне по искането за местен референдум.

След съдебното решение съветниците трябваше да преразгледат позицията си в едномесечен срок, но това не бе направено. По закон областният управител има право да насрочи референдум, което бе сторено от Валери Сарандев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене