Без категория

„БСП успя да осъществи по-голямата част от обещанията си към хората“ – каза Илияна Йотова в Благоевград

DSC_0837

На пресконференция по случай предстоящите евроизбори, в Благоевград пристигна евродепутатката Илияна Йотова. Тя започна своето обръщение с това, че Благоевград е била първата община, която я е номинирала за втори мандат в европарламента и то с най-много гласове. За Йотова предстоящите избори няма да имат нищо общо с тези, които се проведоха през 2009г. и през 2007г, когато България се присъединява към ЕС. Различни, защото обстоятелствата в Европа дават предпоставка за това, а и политическото пространство в България в момента е заредено с много очаквания, които до голяма степен се разпрострират и до това как ще работят новите депутати в Европейския парламент. По отношение на европейските предизвикателства, с оглед на 10 годишното управление на десните партии и в трите институции – Европейския съд, Европейския парламент Европейската комисия, за първи път социалистите имат всички шансове да да бъдат първа политическа сила в Европейския парламент. Илияна Йотова отбеляза , че социалистите в България и Европа са си дали дума да направят една наистина силова кампания, като поясни, че под силова кампания има предвид изцяло промяна на философията на управление на парламента. „Наложената до момента политика е единствено и само на ограничения, на бюджетни съкращения, политика, която на практика блокира живота в Европа, блокира гражданите, остави ги без работа, сви потреблението до неузнаваемост. Политика, която трябва да бъде спряна“ – сподели Йотова.
Един от най-големите бичове в Европа е младежката безработица, която в страна като Испания остави всеки втори младеж до 29 г. без работа. Именно младежката безработица ще бъде един от основите приоритети на Европейския парламент и на социалистическата пария в частност. Аз първи път след Втората световна война в Европа се говори за загубено поколение. Една от основните цели на БСП е да се спре с практиката на много работодатели да наемат младежи без трудови договори, без плащане на осигуровки за по няколко месеца или да ги наемат на неплатени стажове.
На второ място е промяна в работата на европейските институции. „През последните 10г. европейските институции станаха затворени, непрозрачни, плашещи дори европейския избирател. Един много слаб втори мандат на Барозу.“
На следващо място, тя постави въпроса за членството ни в шенген. По документи то трябваше да се осъществи март 2011г. „Няма да се затвори целия цикъл по присъединява към ЕС, ако членството не стане факт. То означава доверие към страната.“
По отношение на вътрешно-политическата ситуация, евродепутатът сподели, че с победата на БСП на тези избори, ще се даде едно по-голямо самочувствие и на депутатите в българският парламент, защото обстановката, в която работят те не е много лека. Според нея 85% от обещанията, които са дали , са вече реализирани.
Сред основните приоритети на БСП е голямата им битка с монополите. „Не можеш да правиш пари на гърба на хората.“

 Ина Кокова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене