Милена Донева осъди община Благоевград за над 12 000 лв. за неправомерното й уволнение от екскмета Р. Томов

Над 12 000 лв. ще трябва да брои община Благоевград на поредната уволнена от бившия кмет Румен Томов и възстановена от съда служителка. Става въпрос за бившия ръководител на Комплекса за социални услуги за стари хора в жк „Струмско“ Милена Донева, чийто договор бе прекратен от Томов след променени изисквания към длъжността й.

Румен Томов

Донева бе възстановена от Окръжен съд – Благоевград още миналата година и настоящият кмет Илко Стоянов я назначи на експертна длъжност в бюджетно звено „Заведения за социални услуги“, но магистратите не й присъдиха обезщетението за оставане без работа, което тя претендираше. Тя обаче не се отказа да си търси правата, обжалва решението и завчера, без право на обжалване, ВКС постанови, че освен възстановяване на старото й работно място община Благоевград й дължи още 8534,82 лв. обезщетение за оставането й без работа в периода от 11.07.2020 г. до 10.01.2021 г. ведно със законната лихва върху горната сума, считано от датата на подаване на иска – 09.09.2020 г., 1400 лв. разноски по делото плюс държавна такса в размер на 280,70 лв. С натрупаните лихви общината ще трябва да й плати над 12 000 лв.

Атанас Камбитов

Основният мотив на ВКС да уважи иска е преценката, че Р. Томов е въвел на 15 май 2020 г. за мястото изискване за квалификация „социални дейности“ само за да може 2 месеца по-късно да прекрати договора на Донева. При това уволнението й било незаконно, защото тя била инвалидизирана поради общо заболяване със срок на трайно намалена работоспособност до 01.06.2023 г.
Припомняме, че М. Донева бе уволнена, след като при пожар в дома се установи, че шефката на ТЕЛК 1 в МБАЛ – Благоевград Елена Дюлгерова 4 г. живяла при родителите си в старческия дом, а директорката на дома не предприела никакви действия, за да прекрати незаконното й пребиваване. Впоследствие се оказа, че Донева многократно правила опити да помоли д-р Дюлгерова на напусне дома, но докторката, която е сестра на сегашния заместник-кмет в общината Христо Дюлгеров, се държала много агресивно и отказвала.

М. Донева бе назначена през 2014 г. в социалното звено от бившия кмет на общината Атанас Камбитов, а през 2018 г. бе номинирана за Жена на годината в Благоевград. Миналата година през март тя се появи в кандидатдепутатската листа на ПП „Републиканци за България”, чийто водач бе Камбитов .в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене