Родния Мелник и неговото разнообразие (Снимки)

Мелник е най-малкият град у нас, но най-разнообразния и колоритния според мнозина. Сгушил се в полите на Пирин, градът пази многовековна история, която е готов да разкаже на всеки един посетител.

Според историците, градчето е създадено още през Античността и оттогава насам радва посетителите си с ароматно вино, красива архитектура и богата история.          Днес градът е Културно-исторически резерват и е пазител на богато украсени старинни къщи. Непосредствено близо до него се намира уникалния Роженски манастир и природния феномен Мелнишки скали. Освен това в района може да посетите и легендарната местност Рупите, както и Самуилова крепост.

фото: Христо Бодуров

Мелник пази типична за района Възрожденска архитектура. Интересна е гледката, как сред червените пясъчни скали, се издига един град носител на Възрожденска култура, предшествана от епохи на възходи и падения.

фото: Asen Asenov
фото: Krasi Buzhev‎

Тук винарските изби са редица, а отбраните вина нямат равни по своя автентичен вкус. В града има множество старинни църкви. От епохата на Средновековието е датиран храма „Свети Никола“.

Днес той е полуразрушен, но източната му стена все още издава великолепието на представителната митрополитска църква от 13 век. Други уникални храмове са църквите „Свети Йоан Предтеча“, „Свети Николай Чудотворец“ и „Св. Св. Петър и Павел“.

фото: Милена Стоянова‎

На юг от града в самото плато се пазят останките на Средновековните манастири „Света Богородица“ и Свети Харалампи“. До тях има и малък красив параклис.

Влизайки в Мелник ще се натъкнете на паметника на Яне Сандански, който е местен герой и гроба му се намира в близост до Рожески манастир.

Пирамидите около Мелник, фото: Тони Пананов‎

Мелнишките пирамиди са феномен, които не бива да пропускате тук. Точно при село Кърланово се подреждат групи причудливи образувания наречени земни пирамиди. Те достигат дори височина до стотина метра и на върха им се образуват уникални шапки от зеленина.

Мелник, фото: Mihail Petrov

В самия град посетете и Историческия музей, където ще видите уникална сбирка, представяща ви автентичния бит на българите от Пиринска Македония. Кордопуловата и Болярската къща са най-известни в Мелник.  Болярската къща е наричана още Византийска и е датирана от 13 век. Именно тогава градът е бил столица на княжеството на Алекси Слав, а къщата е била Средновековната му резиденция.

Кордопуловата къща, Мелник, фото: Гинка Кацарова

Кордопуловата къща е най-големия и добре запазен архитектурен паметник от Възраждането у нас. Построена е за фамилия Кордопуло, чийто последен наследник загива в Балканската война. Гостната на къщата е впечатляваща със своите венециански стъклописи на цели 24 прозореца. Разбира се има и уникална винарска изба вкопана в земята.

Кордопуловата къща,Мелник, фото: Miloslava Angelova‎

Други старинни къщи в Мелник са Пашова, Куртева, Паскалева, Менчева и Велева. Въобще градът, колкото малък е толкова и разнообразен. Тук Античност, Средновековие, Възраждане и настояще се преплитат в една уникална смесица, която ще ви завладее.

opoznaybulgaria.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене