Орязаха парите за ковид в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград

По-малко пари за битката с ковид получиха санитари и шофьори в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. До тях не достигат суми от по 1000 лева за борбата с коронавируса.

„Не знаем какво се случва и защо се случва. Никой нищо не ни казва. На пет от нас са превели по 1000 лева, но ние сме общо 10. На фишовете ни с химикал са написали на коя колежка да дадем 500 лева от тези 1000 лева. Без документ, без нищо. Аз ще платя данъци за тези 1000 лева, а на практика ще съм взела 500 лева”, коментира санитарка от СПО. Тя е категорична, че обслужва всеки ден болни от ковид, влиза наравно с медицинските сестри в ковид отделенията. Шофьорите в Спешно-приемно отделение пък съвсем са забравени за бонуса от 1000 лева. Получили са само заплатите си, които никак не са високи. Обяснението е, че те нямат допир с ковид болните. А те са тези, които придружават пациентите от линейката до отделението, често носят и носилките.

Лошата новина е, че ще става още по-лошо. При това на фона на очакваното повишаване на болните от коронавирус. От следващия месец бонусите ще се отпускат по нова методика. И досега не се даваха достатъчно средства, парите бяха орязани.

„Разпределяме тези пари, които ни се дават. Занапред ще се дават бонуси само на тези, които лекуват и диагностицират ковид болните. Едва ли не трябва да измерваме минутите и часовете, в които медиците са в допир с пациентите. Всички болнични директори в Пиринско са уведомили областния управител Николай Шушков за проблема. Искаме да се плаща по старата методика”, обясни Александър Костов, заместник-директор на МБАЛ-Благоевград.

Липсата на бонуси ще демотивира медиците и може да се стигне до тежка ситуация при скок на заболелите с коронавирус. Ще има много болни, а няма да има кой да ги лекува.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене