Резиденция “Баба” ще спасява обезлюдващи се села около Гоце Делчев

Сдружението “Фабрика за идеи” е отправило призив към членовете на Сдружение на предприемачите в регион Гоце Делчев за финансова подкрепа на проект, насочен към възрастни и самотни хора в обезлюдяващи се села. Инициативата им се нарича Резиденция Баба и тя свързва млади хора от градовете и възрастни в обезлюдяващи се села на България. Участниците живеят в продължение на 1 месец в домакинства на хора от различни села из България. Основната краткосрочна задача на всички резиденти е да документират местни лични и фолклорни истории, ценно знание за занаяти и обичаи и да се вслушат в належащите нужди на селото и жителите му – емоционални и битови.

Резиденцията има и социално-предприемачески фокус. Част от участниците в нея разработват свои бизнес идеи, които са в помощ на възстановяването на икономическата активност в селата и тяхното постепенно съживяване.

Следващата Резиденция Баба е през септември 2017 г. и ще се проведе в села около Гоце Делчев.

Подкрепата от страна не местния бизнес би имала две основни измерения. Съживяването на поне едно българско село в района на Гоце Делчев е съвсем възможен резултат, който бихте могли да наблюдавате, подкрепяйки Резиденция Баба.  От друга страна, отношенията, които се установяват между участниците и възрастните хора от селата, са основа за дългосрочна взаимопомощ и солидарност.

hronika

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене