Великден е! Христос Воскресе!

Великден е! Най-големият празник за православните християни, наричан празник на всички празници. Празникът ознаменува най-голямото тайнство и победата над смъртта – Възкресение Христово.

 

„Христос Воскресе – Во истина Воскресе!”

 

С този поздрав християните ще се поздравяват следващите 40 дни. На Великден се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

В 24 часа тази нощ миряните чуха в храмовете възгласа:”Христос Воскресе!” Този е първият поздрав, повтарян през вековете, който ангел господен казал на жените мироносици, когато те в ранното утро на Възкресението Христово отишли на гроба Исусов, но го намерили празен“.

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнесе запалена свещ от Благодатния огън, от която всички присъстващи запалиха своите свещи, за да занесат по домовете си.

По традиция свещта, запалена на службата, се носи да догори вкъщи -така в дома символично се внася новата светлина. Традицията повелява за Великден на празничната трапеза да има яйца, козунак и печено агне. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос. Трапезата не се вдига през трите дни на празника. Тези дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Децата се радват най-вече на ритуала – чукането с яйца. Този, на когото яйцето излезе победител се смята, че ще бъде най-здрав през годината. На този ден всеки може да си пожелае нещо. Ако го направи с открито сърце и държи монета в ръката си, желанието може да се сбъдне.

На втория ден на Великден, наричан в някои райони на страната разтурни или разметан понеделник, моми и ергени се събират на някоя поляна в две групи и една срещу друга търкалят червени яйца помежду си, за да има плодородие и да не пада градушка.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Велико, Величко, Величка, Анастас, Анастасия, Християн и Християна.

 

Екипът на Топ Преса ви пожелава здраве, мир, любов и повече вяра, която да ни води напред и да ни дава сила да бъдем по-добри и по-милосърдни!

Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене