Гръцка фирма вдигна на нокти селски стопани. Те заплашиха с живи вериги

Гръцка фирма разора за субсидии около 860 декара ниви в местността „Блоко“ непосредствено под пътя Петрич – Ръждак, между ромската махала и месопреработвателното предприятие на бизнесмена Хаджимаргаритов

Собственици на земите и животновъди, които пасат стадата си в тази част на полето, се заканиха да се борят за правата си, да направят жива верига, и да не допуснат разораване на повече земи. „Какъв е този закон в България? Дали ако отидем в Гърция и разорем чужда земя, без да питаме собствениците, ще ни погалят по главата, възмущаваха се днес собственици и пастири, които се събраха в местността „Блоко“.

„Никой не ни е питал, нито някой ни е предупредил“, разказаха хората. От три месеца двата трактора на гръка орат само след 17 часа всеки ден. Орат на фарове през нощта до 1-2 часа. Разбрахме, че нашите нижи са представени като така наречените „бели петна“ и са обединени в масив за ползване. Сега гръкът оре, вероятно ще сади нещо, и ще получи субсидии. Ние не сме съгласни с това положение в закона, ако той е такъв“, заявиха собствениците на ниви.

„Готови сме да предоставим субсидиите, които получаваме за животните, само и само да не орат и да не засаждат нивите, за да има откъде да минаваме с кравите, казаха пастири.

Съгласно закона, ако една нива не се работи повече от 10 години, тя минава в категория „бели петна“. От такива земи се оформят масиви за ползване, които се предоставят под наем на фермерите, които желаят да ги стопанисват. Самите собственици на земите, станали „бели петна“, ще получат наем по определените разценки за всеки декар. Списъците с номерата на имотите и собствениците са в общинска служба „Земеделие и гори“ – Петрич.

Гръцката фирма, разянява струма24 соm, е сключила няколко договора с Областната дирекция „Земеделие и гори“ за стопанисване за една година на около 860 декара в местността „Блоко“.

За да не се стига до положение „бели петна“, собствениците на ниви всяка година до 31 юли трябва да депозират в общинските земеделски служби декларации, че желаят да обработват имотите си. Така земята няма да бъде предоставена за ползване на други за срок от една година.

Събралите се днес собственици на ниви ще направят справка в Общинска служба „Земеделие и гори“ – Петрич за предоставените на гръцката фирма за едногодишно стопанисване имоти. Собствениците призоваха и своите съседи, които също притежават ниви в местността „Блоко“, или техните наследници, да направят поредица от събрания, на които да решат как да процедират, за да не бъдат предоставяни имотите им за ползване на други. “Не искаме друг да оре нашите ниви. Готови сме да затворим полския път с жива верига, и да не пуснем никаква техника в полето”, заканиха се хората.

За срещите те определиха дните от утре, сряда, 13 април, до събота, 15 април включително, от 9:00 часа сутринта. Мястото е: отбивката от пътя Петрич – Ръждак за местността „Блоко“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене