„КЪЩАТА НА ТЕЛЕШКОТО“ СЪЗДАВА ЗДРАВА ОСНОВА НА МЕСОДАЙНОТО НАПРАВЛЕНИЕ У НАС!

*споделя собственикът на ферма „Casa de Ternera“ Георги Андонов, който е и съучредител на Националната асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България.

*Стопанството прилага водещи европейски и наши технологии за отглеждане на животните от породите Лимузин и Шароле и успешно е затворило цикъла на производство с цел да предлага качествени телешки продукти на българския потребител.

Георги Андонов и неговата съпруга Веселина Андонова са собственици на фермата „Casa de Ternera“ в село Нова Ловча, общ. Гоце Делчев – в подножието на планината Славянка. Като родители смятат, че децата им Георги и Иванина трябва да растат в контакт с природата и да консумират българска качествена храна. Започват като хоби да отглеждат три крави от породата „Лимузин“. Постепенно закупуват още високопродуктивни животни от Института по животновъдни науки в Костинброд. В момента управляват една от водещите ферми за месодайни животни в България. Качествените животни, които отглеждат, се реализират в Близкия изток и Европа. „Casa de Ternera“ изнася животни и за Румъния, което е успех за българското животновъдство, защото практиката е техни животни да се внасят у нас.
През 2013 г. семейство Андонови построяват заслон и примитивна ферма в гоцеделчевското село. Но решават, че ще издигат стопанството си на ново, по-високо равнище. Животновъдството е трудна дейност, но смело приемат предизвикателството. С огромен труд и всеотдайност започват бързо изкачване „стъпало“ по „стъпало“. През 2017-та успешно изграждат модерна ферма. В момента капацитетът й е запълнен, като имат 400 животни от породата „Лимузин“, но и от породата „Шароле“. Сега 150 са за угояване, а 240 са в секцията „майка-теле“.

-Кравите и малките са на свободно пасищно отглеждане, а мъжките се отглеждат в боксове. Дневният прираст в стопанството е около 1,99 кг при угояване, което е добър показател. Средното кланично тегло е 400 кг на труп, при 56% рандеман – посочи Георги Андонов. – Някои телета през втория месец достигат 75-95 кг, а има и такива, които се раждат с тегло… от 50 кг. Причините за тези високи показатели в различните направления са комплексни. Селекционната дейност, поставена на научна основа, е постаментът за създаване на елитно стадо.
Технологията на отглеждане и хранене е адаптирана точно за „Casa de Ternera“. В нея сме съчетали най-доброто от немския, италианския и българския опит. От Германия сме заимствали добрия протеинов баланс, който е 19% в дневната дажба на груб и концентриран фураж. Открили сме оптималното съотношение между двата вида фуражи за отделните групи животни, както и за различните възрасти. Разполагаме и със собствена мелница, но основната част от зърната ги осигуряваме от външни доставчици. Царевичният силаж го купуваме „на зелено“, като отлежава в силажни ями. Прибавяме и бирена каша, която е с висока хранителна стойност.
Отглеждаме единствено люцерната, която се напоява чрез дъждуване и затова получаваме максимални добиви от нея. През тази година имаме седем „откоса“, които прибираме като рулонни бали – посочи бизнесменът.
Фермата разполага с 1600 дка отлично поддържани пасища, които се подхранват с оборска тор. Управлението на тора в стопанството е организирано по-най-съвременен начин и включва модерно оборудване. Течната и сухата фракция се разхвърлят по пасищата, което благоприятства поддържането им в добро състояние.
Семействотото приема и се справя с всички предизвикателства през годините. Нещо повече, стреми се да изведе бизнеса на по-високо ниво, като затваря и цикъла на производство. Идеята на Георги и Веселина Андонови е да осигурят на българския потребител качествено говеждо месо. В началото на тази година, след успешно реализиран проект, изграждат преработвателно предприятие с транжорна.

Работим с месо само от собствената ферма, тъй като сме сигурни в качеството на суровината. Вкусовите качества на породата „Лимузин“ са високи и са подходящи за нашата трапеза. Нещо повече, само за 7 години успяхме да положим здрава основа на месодайното направление. Тя включва цялостната визия на фермата ни като селекция, генетика, технология на отглеждане и хранене, предполага развитие на модерно месодайно говедовъдство. Съучредители сме на Националната асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България – посочи Георги Андонов. – Неслучайно избрахме и това име на фермата ни – „Casa de Ternera“. Истината е, че ни го предложи нашата кръстница, която е испаноговоряща. В превод то означава „Къщата на телешкото“. Защото целта ни е не само да произвеждаме и да стопанисваме животновъден обект. А купувайки телешки продукти от нас, качеството им да създава усещане за дом и уют у клиентите.
Затова сме доволни, че приехме предизвикателството да се занимаваме с животновъдство. Защото то ни провокира да изкачваме стъпалата към успеха и да се развиваме, призна Георги Андонов.
/Лилия Лозанова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене