Ранното пенсиониране окончателно е отхвърлено

Депутатите окончателно отхвърлиха възможността за излизане в пенсия при недостигащи 24 месеца възраст и/или стаж с намален размер на пенсията.

ранно пенсиониране

Това се случи при второ гласуване в зала на това предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване на лидера на БСП Сергей Станишев. То предвиждаше намаление с 0.4% на пенсията за всеки липсващ месец.

Възможността за ранно пенсиониране беше сред основните предизборни обещания на БСП.

Предложението беше отхвърлено още в комисия, тъй като не получи подкрепата на ДПС. Случайно или не депутатите от БСП бяха в доста камерен състав в зала при гласуването на този текст – само 43-ма от общо 84 депутати. Ранното пенсиониране беше подкрепено и от “Атака”, но в крайна смета събра само 50 гласа “за”.

Преди да отхвърлят предложението за ранно пенсиониране депутати отхвърлиха и текста, предвиждащ замразяване на възрастта за пенсиониране за неопределено време.

С приемането на Закона за Държавното обществено осигуряване депутатите решиха, че възрастта за пенсиониране за 2014 г. се замразява на нивото за 2013 г. и ще е при навършване на възраст 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Право на минимална пенсия от 151 лв. пък ще имат жените и мъжете с навършени 65 години и 8 месеца и минимум 15 години стаж.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене