16-годишният Георги Димитров от София е тазгодишният носител на голямата награда на китарния конкурс в Кюстендил

16-годишният Георги Димитров от София е тазгодишният носител на голямата награда на Международния конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов” – Кюстендил 2017.

Той определено впечатли компетентното жури, което оцени по достойнство качествата му на китарист. Видимо развълнуван, но и много щастлив, тийнейджърът сподели за ИНФОМРЕЖА, че мечтае един ден да бъде прочут преподавател и концертиращ изпълнител.

Свири на китара от 10-годишна възраст, започвайки с идеята да стане метал китарист, но постепенно класическата музика завладява сърцето му и той се насочва към нея. Ученикът от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ не пропусна да благодари на своята преподавателка К. Добрева, на която посвещава голямата си награда, както и на своето семейство. Георги подчерта, че свиренето изисква време и постоянство, а отличието за него е стимул за още по-усилена работа, нови конкурси и награди.

Награди под парична и предметна форма бяха раздадени във всички възрастови групи. Най-добрите получиха и едногодишни стипендии на Министерство на културата. Специални отличия получиха жури и официални гости на конкурса, който се проведе в рамките на четири дни 5-8 април. Двадесет и първото му издание се организира от Община Кюстендил, НЧ „Братство“, НЧ „Пробуда“, Информационен център Европа Директно – Кюстендил под патронажа на кмета Петър Паунов.

Конкурсът е включен в програмата за подпомагане на даровите деца в България. Тази година се изявиха участници от България, Сърбия, Македония, Турция, Гърция Русия, Украйна и др. В журито на конкурса бяха поканени едни от най-утвърдените имена в България и чужбина като проф. д-р Панайот Панайотов, проф. д-р Урош Дойчинович – Сърбия, доц. д-р Стела Динкова, д-р Нели Недева, д-р Столина Добрева и др.

Врамките на престижния форум бяха изнесени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина – Никола Монтела – Италия, Виктор Илич, Весна Петкович и Братислав Златкович – Сърбия, Корина Вогюка – Гърция, Дуо Росен Идеалов – кларинет и Георгита Бояджиева – виолончело, „Марчин Козьол квинтет”- Полша, Явор Генов – лютня и др.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене