Зинаида Златанова: Интегрирането на ромските общности е дългосрочен приоритет на ЕС

златанова

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието участва в Брюксел в Срещата на високо равнище на ЕС, посветена на интеграцията на ромите

„Българските власти осъществяват непрекъснат мониторинг на изпълнението на политиките и на постигнатите резултати, свързани с разходването на европейски средства за интегриране на ромските общности“. Това заяви заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова в изказването си на срещата на високо равнище на Европейския съюз, посветена на интеграцията на ромите, която се провежда днес в Брюксел. Форумът, в който участват 500 представители на институциите на ЕС, националните парламенти и правителства, международни ромски организации, местни регионални власти, бе открит от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.
Вицепремиерът Златанова подчерта, че в изработването на общинските планове за периода 2014-2020 г. е заложено, както включването на конкретни мерки и финансов ресурс, така също и измерването на резултатите от тях. „Към настоящия момент специално за общинските планове се разработва Формуляр за самооценка. Измерването на резултатите е изключително сложен и труден процес, който ще продължи години във времето. По тази причина сме предвидили по една от оперативните програми изграждането на Система за мониторинг и контрол за изпълненията“, посочи още Златанова. Тя изтъкна, че само от началото на 2014 година с национални средства са подкрепени проекти на 10 неправителствени организации от сектора.
Като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерския съвет, Зинаида Златанова изрази подкрепа за усилията на еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг за засилване интегрирането на ромите и превръщането на равноправието в дългосрочен приоритет на Европейския съюз.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене