Добрият пример! Нашето мъжко момиче

Юлия БАЙМАКОВА
На събеседничката ми, единадесетокласничката Кристина Попова, съвсем точно приляга характеристиката мъжко момиче. Причините: вече три години учи в почти изцяло мъжка паралелка; за разлика от повечето момичета, разбира и обича техниката; проявява твърдост и сила на характера.
Криси е във втори клас, когато родителите и купуват компютър. Не разчита на никого да я учи как се работи с него, сама малко по малко открива възможностите му. В онова време най-много и допада програмата PAINT, чрез която с удоволствие рисува. Две години по-късно детето вече изучава информационни технологии в часове по СИП. По същото време е и нейната първа изява. Тя и приятелката и Марина, с която учи все в една и съща паралелка, желаят да участват в регионално състезание по информационни технологии, но са по-малки от възрастовата група. Тогава организаторите правят изключение, като им дават възможност да участват в екип. Предоставят им текст, снимки, музика и очакват от тях да направят мултимедийна презентация. Момиченцата се справят блестящо, класирани са на второ място! След този летящ старт те не пропускат регионални, областни и национални състезания.
Оценката на Кристина от националния кръг на олимпиадата по ИТ, в който тя участва като седмокласничка, е отличен 5.50. Това е общата оценка от тест и защита на мултимедиен продукт, свързан с изучаване на английски език в начален етап. Като награда и е предоставена възможност да учи в Националната природо-математическа гимназия в София, но тя предпочита да остане в родния Гоце Делчев. Година по-късно избира специалността „Компютърна техника и технологии“ в НПГ „Димитър Талев“. Доволна е, защото изучава специални предмети, които са и много интересни. А това, че освен приятелката и Марина, в паралелката няма други момичета, не я притеснява. Винаги се разбира отлично с момчетата, които по нейните думи са много свестни.
Съвсем скоро Криси завоюва поредния си успех – първо място на Деветото национално състезание по информационни технологии, категория „Мултимедийни клипове“. Темата „Енергията на Земята – необичайните източници“ е строго научна, но младата авторка успява да я поднесе интересно и достъпно, онагледявайки важната информация и подбирайки подходяща музика. Така видеоклипът за пиезоелектричество, енергия от сухи горещи скали, вибрации, причинени от образуването на вихри във водата, и така нататък става приятно за гледане. За създаването му Криси е използвала едни от най-иновативните програми. Наблегнала е на визуалния ефект за сметка на по-малко текст, за да се разбере основното послание. Оценката на журито за нейния тричасов труд е повече от положителна. Състезателката е спазила всички критерии – формат на клипа, размери и други технически характеристики. Освен всичко това Комисията е оценила проявения от авторката усет за красота и хармония, чувството и за мярка. Обяснението на девойката за достигнатото от нея високо ниво е: „Опитът ми дава по-различен поглед.“
Кристина предпочита да се подготвя сама. Тя определя какъв да бъде софтуерът, с който да работи. Записва се на различни онлайн обучения и курсове, посещава конференции и академии. Например в началото на две поредни години – 2015 и 2016, след представяне на проект е участвала в национална ученическа конференция по ИТ, информатика и математика.
На въпроса, какво и предстои, тя с усмивка отговаря, че през месец април ще има твърде много ангажименти. Започва от най-важния – европейския стаж в Германия, където тя и Марина ще бъдат първите момичета от училището – участнички в проект „Еразъм +“. Пак през април ще се включи в регионалното състезание- асимблиране на PC, в което заедно със свои съученици ще се състезава с отбори от Банско, Разлог и Благоевград. След това за трети път ще участва в състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства „Аз мога тук и сега“. Участниците в него – ученици от цяла България, се събират в град Девин и в продължение на три дни се състезават и обучават. Те имат много възможности за изява в най-различни категории под ръководството на ментори, които са на високо ниво. Състезателите разполагат с шест часа за работа.
Следващото изпитание за Кристина през април ще бъде националното състезание по технологии и предприемачество. Тя ще участва в категория „Мултимедия“ заедно със своята приятелка и съученичка Марина Гълъбова. Няма съмнение, че двете отново ще оправдаят доверието както на своята ръководителка Величка ЛаДОБРИЯТ ПРИМЕРНашето мъжко момичесина, така и на цялото училище.
Другата голяма любов на Криси е фотографията. От няколко години тя има професионален фотоапарат, набавя си специализирана литература и напредва все повече. Според нея фотографията е изкуство, изисква добра преценка и улавяне на точния момент.
Криси се справя с лекота не само с техническите предмети и математиката, но и с литературата. Като малка е пишела стихове, а сега се усъвършенства в есетата и тази година е участвала в областния кръг на олимпиадата по литература.
Естествено в разговора ни става въпрос и за избора, който трябва да направи във връзка със следващия етап от образованието си. Засега се колебае между софтуерно инженерство, маркетинг и реклама, но във всеки случай ще бъде нещо, свързано с компютърните технологии. Категорична е в едно – ще продължи да учи в България!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене