Жителите на с. Бараково на бунт, син на кандидат-депутат ще строи фабрика за пелети на метри от къщите им

Жителите на село Бараково излизат на протест срещу фирма на сина на кандидат-депутат, който иска да строи фабрика за пелети на метри от къщите им. Акцията ще се проведе пред вратите на бъдещото предприятие, обяви инициаторът на бунта Методи Панайотов. Преподавателят в Художествената академия научил случайно, че тези дни община Кочериново е дала строителна линия на благоевградската фирма „Нирасет“ ООД да започне градежа на предприятието. „Не сме съгласни да има фабрика за пелети на 42 метра от къщите и ягодовите градини, защото шумът и праховото замърсяване на въздуха са най-рисковите фактори за здравето на хората и за природата”, категоричен е Методи Панайотов. В продължение на 5 години той води съдебна битка срещу фабриката за пелети, която ще бъде построена на мястото, където се намира подстанцията на бившия Книжно-мукавен завод.

Преди години имотът е закупен от благоевградския бизнесмен, строителния предприемач Стоян Стоянов, който на последните парламентарни избори беше кандидат за депутат от листата на Реформаторския блок. Неговото намерение е да построи предприятие за производство на пелети и брикети, но не се реализира, тъй като среща отпор от страна на Методи Панайотов. Като председател на сдружение „Защита на Рилското корито“ той атакува в Административен съд решение на директора на РИОСВ – Благоевград, с което инвестиционното предложение на фирма „Стренидом-2007” ЕООД на Стоян Стоянов е одобрено, без да се налага ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда), въпреки че бъдещото предприятие се намира в защитена зона „Кочериново“ и има вероятност да окаже отрицателен ефект върху местообитанието на птиците. С този мотив природозащитникът Методи Панайотов завежда делото по Закона за опазване на околната среда и го печели в Административен съд – Благоевград и във ВАС.

След временно затишие Стоян Стоянов прехвърля бизнеса на сина си Николай, който чрез своята фирма „Нирасет“ ООД прави предложение до общината за промяна на предназначението на имота в Бараково за строеж на предприятие за производство, но само за пелети, като брикетите отпадат, както и на фотоволтаична централа. Фирмата получава картбланш от община Кочериново на 30-и декември 2013 г., в последния работен ден за календарната година.

„Това не е случайно, тъй като хората са улисани покрай празниците и докато разберат, ще изтече 14 дневният срок за обжалване”, счита Методи Панайотов. Той обаче успява да научи и отново завежда дело, което губи, тъй като предприятията за пелети не са в забранителния списък.

Сега гръмна новината, че община Кочериново е разрешила строежа на фабриката за пелети. Това взриви гнева на жителите на Бараково, които заплашват с протести. „ Водих много битки през живота си. Аз дадох бившия кмет на Кочериново Катин на ОЛАФ и бяха открити злоупотреби за стотици хиляди лева, заплашваха ме как ли не. Искаха да ме блъснат с кола, да ми запалят къщата, но не успяха да ме спрат. Е, здравето ми се разклати, но няма да ме стреснат. Ще се боря докрай”, заяви Методи Панайотов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене