Конструкторът на първия български хеликоптер, изобретил и шахматно тото 8/64 показва новият си проект пред Топ Преса – ЧАСОВНИК – “ЦАРИЦА”

Часовникът на вековете и хилядолетията – дом на световната история. Външният изглед представлява мащабно увеличена шахматна фигура на царицата. Чрез височината на кулата-царица ще се отчита времето във векове и хилядолетия. В момента кулата-царица ще бъде с височина от 21 етажа (100 м), плюс един етаж на бъдещето, измерващи времето от новата ера. В основата на кулата, обратно на новото летоброене, ще бъдат построени пет подземни етажа, които символично ще представят праисторията на най-древните хора. Кулата ще отмерва времето и ще расте по един безкраен начин, докато има хора на планетата Земя. Тя ще осъществява прехода от видимото към неизвестното, напред и назад във времето от Сътворението на света до безкрайния Космос. Тя ще расте с хода на времето и всички нови хора, раждащи се на Земята, ще оставят в нея своята неповторима идентичност. Вътре в кулата ще има асансьор “Слънце”, с който ще може да се пътува назад и напред във времето. Като се посещават етажите на вековете, човек ще може да се почувства пътувал във времето благодарение на интериор, максимално близък до действителността на своето време. 21-ият етаж ще бъде без интериор, той ще бъде запълнен след 100 години. В него ще бъде поставена само скалата, чрез която ще може да се наблюдава и отчита действителното нарастване на кулата. В короната на кулата ще са вградени външни сферични часовници с въртящи се глобуси, отмерващи местното и световното време едновременно. Под часовниците, в началото на короната, е разположена въртяща се кафе-сладкарница. В най-горната част на короната, в купола, ще бъде разположена залата за пътуване в бъдещето.

Разкажи ни за новият проект, какво представлява?
– Има един нов проект, който се нарича „ великата шахматна царица”. На бързо ще разкажа, защото е много дълго за разказване. Името само си подсказва ,че става дума за шахматна царица, която е мащабно увеличена до 100 метра височина. Стоте метра височина е съобразена с 21 век. Състои се 21 етажа над земята, като всеки един етаж е с вътрешно пространство височина 365 см. Това е свързано по-късно с възможността да израства и на свеки сто годинии да израства с 165 см. Във всеки един етаж ще се намира историята на света, постиженията на човечеството. От къде се е тръгнало до къде се е стигнало, настоящето и на къде сме се запътили в бъдещето. За тази цел над 21-вият етаж има още един етаж, който е наречен етаж на бъдещето. Когато преминем 21век в етажа на бъдещето, просто с краката ще бъдем върху настоящето, а тялото и главата ще ни бъдат в пространството на бъдещето. Това ще бъде една зала, кръгова зала с 1000 кв.м вътрешна площ с възможност за отразяване на всякакви събития. Едно от най-главните събития, което ще отразява са световните финали по шах-мат, свързани чрез интернат, чрез сателит предаване по цялото земно кълбо. Тук ще играят за световната купа, която награда ще бъде дадена от самата шахматна царица. По този начин България се превръща част от световното новинарство. По надолу ще има външно изградена в кръг два етажа кафесладкарница, която ще служи за отдих на временно пребиваващите хора и дори и на персонала, които имат нужда по време на почивка. Под земята, кулата ще има минимум 5 етажа , които ще представляват историята преди новата ера, огледало на етажите които са над повърхността. Обратно на летоброенето, където етажите няма да бъдат по 100 години, а ще бъдат с милиони години и ще се върнем до там докато се открие произхода на самият човек. В момента този произход не се знае…От къде идваме, кой ни е създал, отиваме ли някъде…? И за тази цел е създадена в най-долният етаж и там ще бъде оставено място на специален пиедестал на които, когато открият следващите поколения и причината за това да сме тук и за да сме живи и да творим. Кулата се обслужва, освен от външно панорамни асансьори, вътрешни асансьори и централен асансьор наречен „слънце”. Асансьора „слънце” представлява златно кълбо във формата на слънце. Когато влизат хората на първият етаж, те ще виждат изгряващо слънце над морският хоризонт в разстояние поне 30 метра. Разбира се, всичко това е направено от последната дума на техниката, с лазери и оборудване с монитори. Една зала, която е уникална по своето състояние…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене