По-добре късно, отколкото никога: Кресна най-сетне си извоюва камера на Е-79

По-добре късно, отколкото никога. Град Кресна най-сетне получи исканата от години видеокамера срещу шофьори, които карат бързо по първокласен път Е-79 в населеното място. Работници отляха фундамент близо до пешеходната пътека в центъра, а след това бе монтирано и съоръжението, което ще лови джигитите зад волана.

„МВР почти си свърши работата, само остава да свържат видеокамерата, това е въпрос на 1-2 дни. Има много неща да направят от Агенция „Пътна инфраструктура”, за да не се вдигнем отново на протест. Досега се оправдаваха от дъждовното време, но в последните десетина дни времето е подходящо за работа, но още не са започнали. Нашият ултиматум си остава – до края на месец април АПИ трябва да приключи с всички мерки за обезопасяване на движението в града ни и в село Долна Градешница. Не го ли сторят, ще блокираме пътя за Гърция”, заяви общинският съветник Петър Петров, който е член на Инициативния комитет. Кметът на общината – Николай Георгиев, е провел разговор с управата на АПИ, за да поиска по-бързо да стартират необходимите дейности, за да няма повече жертви на катастрофи на път Е-79 в района на града и в село Долна Градешница.

400 000 лева ще бъдат инвестирани за обезопасяване на шосето не само в участъка му в нашата община, а от началото на Кресненското дефиле до съседната община Струмяни. Тези пари бяха осигурени след протеста на жителите на община Кресна. Те блокираха пътя за Гърция за 40 минути на митинга, който проведоха на 19 февруари. Хората негодуваха, че държавата не спазва обещанията и поетите ангажименти към своите граждани, тъй като година и половина не се направило нищо срещу джигитите на пътя. В същия ден от АПИ съобщиха, че започват мерки за решаването на проблема. По пътната настилка през 200-250 метра в началото на населеното място ще бъде поставена маркировка, предупреждаваща шофьорите да намалят скоростта. За привличане вниманието на шофьорите преди пешеходните пътеки с напречна шумяща маркировка ще бъде посочено, че е необходимо ограничаване на скоростта до 40 км/ч.

Всички съществуващи пешеходни пътеки в Кресна ще станат тип „зебра“ и ще бъдат отново маркирани. За да се привлече вниманието на пешеходците, ще се поставят и информационни надписи „Погледни“ с две стрелки. Указателни знаци за пешеходна пътека ще бъдат монтирани и на тротоарите. Нова пешеходна пътека тип „зебра“ и знаци ще има при ул. „Кресненски пролом“. За повишаване на безопасността при съществуващата пътека на ул. „Македония“ ще се изгради нова, която ще е повдигната. Нов тротоар ще бъде направен между железопътния подлез и автобусната спирка в града. За улеснение на трафика по първокласния път ще се забрани левият завой от ул. „Македония“ към жп подлеза в Кресна./kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене