Абитуриентите в Пиринско притеснени – третата матура може да съвпадне с бала им

Дванадесетокласници в Пиринско, а най-вероятно и в цялата страна, са притеснени, тъй като не са ясни точните дати за провеждането на третите незадължителни матури.

Като е известно, задължителният за всички ДЗИ по български език и литература е на 19 май, а на него се очаква да се явят 2645 зрелостници от област Благоевград. Втората задължителна матура по предмет по избор пък е на 22 май, като подадените заявления са 2693. В периода 26 май – 2 юни пък ще се проведат т.нар. трети матури по предмет по желание на ученика. Те не са задължителни и в повечето случаи на тях се явяват зрелостници, кандидатстващи в чужди университети, където им изискват да държат матури по определени предмети.

„Решили сме да се явим на трета матура по избран от нас предмет, тъй като оценката ни е необходима за кандидатстване в университети в чужбина, но все още не знаем точната дата. В същото време балът ни е на 26 май. Притесняваме се дали и изпитът няма да е тогава или пък на следващия ден, 27 май, и как ще съумеем хем да уважим съучениците си, а в същото време на отидем на матурата”, споделиха притесненията си зрелостници от Математическата гимназия, тръпнещи в очакване на разберат кога ще бъде насрочен третият им изпит.

Председателят на Регионалната комисия за организиране и провеждане на зрелостни изпити към РУО – Благоевград Светлана Солачка разясни, че както и миналата година, точните дати на отделните предмети за трето ДЗИ ще бъдат утвърдени със заповед на министъра на образованието и науката в началото на месец май. „Веднага след като датите станат ясни, информацията ще бъде качена на сайта на МОН, на РУО и разпространена по училищата”, увери С. Солачка.

Конкретно за 26 май тя припомни, че миналата година е било третото ДЗИ по физика и прогнозира, че и сега на тази дата ще има матура, въпреки че не се знае по кой предмет точно.

Заявления за трето ДЗИ по желание са подали 28 зрелостници в Пиринско. 7 ученици са изявили желание да проверят знанията си по английски език, по 5-има са кандидатите да се явят по история, биология и английски език, 4-ма – по география, и 2-ма по руски език. Оценката от третата матура влиза в дипломата за средно образование.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене