Путин обяви военната дейност на САЩ в Арктика за заплаха за Русия

Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се опитва да сведе до минимум последиците от възможен американски удар, съобщават руски медии

Той добавил, че американската военна активност „представлява известна заплаха“.

„САЩ, наши съседи в Арктика, развиват военната си дейност, която в нашите очи е заплаха за нас (Русия)“, подчертал руският държавен глава.

Мисля, че не е в интерес на американския народ
Русия има право да развива военни активности на своя територия, допълни Путин. „Районите, където ние развиваме нашата гранична военна активност, са територия на Русия“, подчерта той.

По думите му, военната активност на Русия е от местен характер, за разлика от американската противоракетна отбрана в Аляска.

„Докато това, което ние правим, е с местен характер, това, което САЩ правят в Аляска, е с глобален характер. Противоракетна отбранителна система се разработва там. Тази система е един от най-сериозните проблеми на съвремието в сферата на сигурността. Това не е просто една отбранителна система, това е част от ядрения потенциал, доведен до периферията“, коментира Путин на международния форум под наслов „Арктика – територия на диалога“.

„Това не е нещо, което предотвратява ядрена ракетна атака, а нещо, което свежда до минимум т. нар. ответен удар“, подчерта руският президент.

Той добавил, че САЩ продължават да развиват инфраструктурата си и най-новите технологии след едностранното оттегляне от Договора за противоракетна отбрана.

Той обясни, че активността на Русия в Арктика има за цел да гарантира сигурността на корабоплаването. „Това, което правим на островите и на брега, е с местен характер, то е свързано с възстановяването на инфраструктурата, за да се гарантира сигурността на корабоплаването в региона и наред с други неща“, посочи Путин.

Путин подчертал, че Русия по никакъв начин не възнамерявала да бъде в състояние на война или да се конкурира със САЩ, които харчели далеч повече от всяка друга страна за военни нужди.

„Въпреки това Русия и САЩ са ядрени сили. Ние имаме специална отговорност пред целия свят, към международната общност за международната сигурност. Разбира се, колкото по-рано установим сътрудничество във военната сфера, толкова по-добре“, изтъкна Путин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене