Катя Христова: В определени райони смяната на членове на СИК е била системна

Общият обем изборни нарушения се запазва устойчив през годините, променя се профилът на тези нарушения. Това заяви в интервю за „Хоризонт“ Катя Христова от „Прозрачност без граници“.

Организацията следи четири типа нарушения: административни, забранена агитация, купуване на гласове и контролиран вот.

Тази година купуването на гласове има много по-малка тежест спрямо останалите три груби нарушения, които през целия ден следим, посочи Христова:

Големият обем опити за директно купуване на гласове бяха регистрирани в седмицата преди провеждането на самите избори.

Има ясна информация за гласоподавателите към кого могат да се обърнат, в този смисъл правоохранителните институции направиха положителна стъпка, но не е направено достатъчно по отношение на купуването на гласове в дългосрочен план и превенцията, отбеляза още тя.

Една четвърт от нарушенията по наша информация е свързана с контролирания вот, но като реална тежест е трудно той да се изчисли, подчерта Катя Христова.

За първи път се регистрира феномена „придружител на член на СИК“, фигура, която не присъства в нито един нормативен акт, отчитат още от „Прозрачност без граници“. Виждаме, че въпреки че законът не го допуска, кметове на населени места да предлагат замяна на членове на СИК, допълни Катя Христова:

Това, което е тревожно и ще се опитаме да го проследим през следващите дни, е да видим колко и по какви причини са сменени членовете на СИК. Има райони в страната, в които това е било изключително масово явление на 24-и и 25-и март.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене