Цветан Цветанов: Обичам Пиринския край, да удържиш на дадената дума тук е вековен стандарт за мъжество, ГЕРБ няма да прави коалиция нито с ДОСТ, нито с ДПС и БСП

Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г.
Образование: 1998-2000 – следдипломна квалификация, специалност “Право” в Институт за следдипломна квалификация при УНСС – София. 1988-1992 – дипломиран “магистър” от Националната спортна академия в София, педагогически и треньорски профил.

Заместник-председател на ПП ГЕРБ. Председател на Парламентарната група на ГЕРБ 2014-2017. Народен представител от 42-то и 43-то народно събрание. Вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов 2009-2013 г.

Удостоен е със Сребърен кръст на Ордена за граждански заслуги на Гражданската гвардия на Испания. Той е първият български политик, награден от световната еврейска организация „Хабат“.
– Г-н Цветанов, ще Ви върна към 2008-2009 г., пристигнахте в Благоевград сам, търсехте лидер за общинската организация на ГЕРБ. Оттогава са минали 8-9 години и вече сте за трети път водач на листа оттук. Допускали ли сте, че съдбата ще Ви свърже трайно с Благоевград?
– Благоевград е прекрасно място, гостоприемно, с борбени хора, които търсят развитието и просперитета. Когато намериш подходящите личности, се получава силен отбор, какъвто имаме днес. Затова искам да благодаря на кмета на Благоевград Атанас Камбитов за това, което направи заедно с изпълнителната власт и с прекрасните народни представители като Даниела Савеклиева и останалите, които досега бяха в парламента. Благоевград и областта се промениха видимо. Със санирането градът стана едно от най-прекрасните места за живеене и съм убеден, че и междублоковите пространства като се облагородят кварталите ще станат страхотни места, които предлагат различно и много по-добро качество на живот на хората.
– Водили ли сте статистика колко пъти сте идвали в Благоевград и региона?
– Водих си статистика до първите 11 посещения, но отдавна съм ги надхвърлил. Винаги когато съм имал възможност, в т.ч. в свободното си време, със семейството си съм посещавал Благоевградска област. Регионът е с невероятни планини и дадености. Който не е посетил Благоевград и областта, не знае какво представлява България.
– И тъй като този отрязък от време съвпада с Вашето навлизане в политиката, какво разбрахте за нея, за себе си, за хората, за региона, за приятелството…
– Най важното, което разбрах, е, че трябва да си искрен с хората и когато поемеш ангажимент, той да бъде изпълнен. В Пиринско хората имат особена чувствителност към това да държиш на дадената дума. Това е стандарт за мъжко поведение тук, наложен с десетилетия. Затова винаги сме прецизни в обещанията, които даваме. Всеки политик трябва да е наясно, когато идва в областта, за тази местна особеност. Ние сме си дали сметка, затова доразвихме спортната инфраструктура в Благоевград и региона, защото поехме този ангажимент, сега остава да изпълним и другото наше обещание за втори кабинков лифт над Банско. Защото туризмът е едно от основните ни пера за брутния вътрешен продукт. За 2016 г. над 8 млн. туристи са посетили България, т.е. вече е доказано, че сме атрактивна туристическа дестинация. Всичко това ни задължава да развиваме това направление, в момента то определя около 15% от БВП, но съм убеден, че в перспектива ще расте още.

– Обиколихте многократно региона, също и страната. Хората, с които се срещате, какво Ви казват?
– Хората искат ГЕРБ да има пълен управленски мандат, да продължи икономическият ръст от 2016 г. и да се възползват от европейската солидарност. Защото си спомнят, че когато управляваха тези, които искат да са алтернатива на ГЕРБ, при тях еврофондовете се спираха. 39% беше корупционният натиск при кабинета „Орешарски“ и 29% корупционното действие. А най-ниските нива по тези показатели бяха през 2010-2011 г., под 10%. Това са данни на Центъра за изследване на демокрацията. Обвиняваха ни в полицейщина, а всъщност искахме да гарантираме сигурността на хората и на бизнеса и да има справедливост в обществото. Това правехме тогава, това ще правим и занапред.

– За какво Ви критикуват най-често?
– Че правим компромиси в някои от секторните политики. Понесохме най-много критики за секторите, които се управляваха от нашите коалиционни партньори. А компромиси в образованието, например, не трябва да се правят. Затова сме категорични, че при следващ управленски мандат министърът на образованието задължително ще е от ГЕРБ. Дуалното и професионалното образование са акценти в програмата ни, да бъде съобразено със спецификата на всеки регион в зависимост дали е развито там земеделието, туризмът или има някаква икономическа зона… Профилирайки така, младите хора после ще си намират по-лесно работа по родните си места, за да не се обезлюдяват цели области. Затова и критиките, които получихме за образованието, смятам за основателни. В политиката всеки, който има чуваемост, трябва да е наясно, че не може да си позволи да е високомерен. Затова сме широко отворени и към тези, които търсят алтернативата. Защото няма как хората да допуснат БСП на власт, при положение че никой не е забравил кабинета „Орешарски“ с полицейските заграждения около парламента и резервните трасета за изход на българския министър-председател. Това е недопустимо.

– Прочетохте ли поста на Корнелия Нинова за демокрацията. На Вас какво Ви отне демокрацията?
– Демокрацията не ми е отнела нищо, тя даде право на всеки на избор, на мнение… Когато един политик с амбиции да управлява излиза пред хората и говори, че демокрацията отнема, това е необяснимо за мен от гледна точка на времето, в което живеем. Явно такива хора искат да се върнем в тоталитаризма. И тук, в този контекст, мога да дам за пример и профила на листата на БСП в Благоевградска област. Издигнаха новото си лице Тома Томов, на 74 г., моето уважение за възрастта и мъдростта му, но не може такъв човек да прокарва обединителни ценности. Демокрацията, правовият ред, тези основополагащи за просперитета на една страна фактори не могат да се отстояват адекватно от човек, чийто баща е отговарял за „Белене“, където са били всички политически затворници през тоталитарните години, т.е. изповядващите демокрацията. Изглежда като парадокс. И точно в край като Пиринския такава номинация звучи като обида за достойните и честни членове на БСП. Но смятам, че те имат възможност да гласуват и за алтернатива… Нашата листа е разнообразна, с представители от всички населени места на областта.

– Ако трябва дни преди вота да представим полюсно БСП-ГЕРБ, приемате ли формулировката „Консумиране на власт“- „Реални решения за България“?
– Да, това е точно така, БСП е тъждествено на „Консумиране на власт“. Хората надали вникнаха в посланията, които политиците направиха през тези 20-ина дни. БСП предлагат махане на плоския данък и въвеждане на прогресивното подоходно облагане на гражданите. Това означава, че ще ограничим инвеститорския интерес към България, който е привлечен от облекчената данъчна политика. Така ще прогоним и младите и квалифицирани специалисти, които се върнаха в страната и тук в определени сектори получават достойни възнаграждения. Не е нормално лидер на политическа сила, която се готви да управлява, да заяви, че ще опрощават лихвите по кредитите. Няма как в пазарна икономическа среда това да го направиш, защото ще ни върне към годините, когато фалира банковият сектор, 1996-1997 г. Щели да направят здравеопазването безплатно. Бюджетът на здравеопазването в момента е 3,9 млрд. лева. Откъде ще дойдат тези пари, ще натоварим данъкоплатеца да плаща ли?! Говорят, че ще увеличават социалните помощи, пенсиите… откъде ще дойдат легитимните източници на пари, за да запълнят дефицита? ГЕРБ предлага много ясни правила – запазваме плоския данък, за да гарантираме, че няма да има сив сектор в бизнеса. Ще харчим колкото изкарваме. ГЕРБ не трупа дефицити, а излишък. За пръв път през 2016 г. имаме безработица под 8%, излишък и икономически ръст 3,5%, и това е добрата прогноза, която дава възможност, ако днес бюджетът разпределя 91 млрд. лева, той да стане 120 млрд. лв. Тогава ще можем да изпълним и ангажимента за повишаване на доходите, средната заплата да стане 1500 лв., минималната 650 лв. и повишаване на пенсиите според икономическия ръст. Трябва да направим и ревизия на ТЕЛК-овете, където има страшно много злоупотреби, защото оттам може да се освободи ресурс за пенсионерите и за наистина нуждаещите се. Тук БСП не предлагат никакво решение. Но пък казват: Ще спрем санирането! А това е програма, която е пряко насочена към хората, сметките за отопление на семейства със санирани жилища през зимата са паднали с 40-50%. Подобрява се и средата за живеене, тези неща пряко касаят българския гражданин, а левицата ще го спре. Нещо, което традиционно правят – спират колелото, без да предлагат нищо по-добро. Един изключително важен транспортен коридор, какъвто е АМ „Струма“, когато БСП управляваха 2013-2014 г., нищо не се случваше, всичко беше замръзнало… А сега, три години по-късно, благоевградчани пътуват до София за 50 минути. Ние ще я продължим чак до ГКПП – Кулата, за да е удобно и на потока от туристи, а магистралата отваря и вратите за инвестиции, тя не е просто път.

– ГЕРБ има програма за преодоляване на демографския проблем, БСП също са с подобни амбиции. Но ако направим паралел на лидерско ниво, Вие имате три деца, Корнелия Нинова – едно, т.е. демографски я водите?
– Имаме конкретни решения за излизане от демографската криза и това е стимулиране на тридетния модел. Обвързване на социалните помощи със задължително условие децата да ходят на училище и детска градина. Това е един вид принуда, но тя не е за да дискриминираш някого, а да дадеш възможност децата, когато един ден станат пълнолетни, да са конкурентоспособни на трудовия пазар. Социалните помощи не трябва да създават аутсайдери. По предложения на граждани заложихме и перо за стимулиране на семейства с репродуктивни проблеми да се включват в програма ин витро. В момента държавата дава 15 млн. лв., много общини сами дават допълнително средства за това. Благоевград е добър пример. Има статистика, че над 145 000 семейства са с репродуктивни проблеми. Т.е. заслужава си да подкрепим тези хора.
– Като стана дума за деца, семейството, трите Ви дъщери, как понасят постоянните Ви отсъствия заради политическите ангажименти?
– Не можете да си представите колко съм щастлив с моята семейна среда. Съпругата ми е невероятна, тя е изключително отдадена на семейството, разбира се, има възможност да се реализира и чисто професионално. Посветила се е на това да създаде истинска връзка и приятелство с децата. И аз се старая към това. Постоянният контакт с децата е много важен. Ако нямах тази семейна подкрепа и разбиране от съпругата и от дъщерите ми, нямаше да съм това, което съм в момента. Не можеш да си успешен политик без здраво семейство, това е моето разбиране. Семейството е ясен знак какво можеш и искаш да направиш и в политиката. В семейството се налага постоянно да търсиш компромис, консенсус, баланс, а така е и в политиката. А заради възрастта на децата ми хващам цялата палитра от проблеми – голямата ми дъщеря е на 22 г. и в момента се дипломира, средната е на 14 г. и учи в общинско училище в София, а най-малката е в общинска детска градина. Един вид съм хванал целия спектър на образованието /смее се/. Много е важно да върнем семейните ценности, уважението между родител и дете, дете-учител… Защото, когато говорим за образование, родителите трябва да сме активни партньори, не може да се търси вината само в учителите. Родителите дават ежедневната семейна среда и когато те подкрепят учителите, децата им ще приемат по-отговорно възпитателните мерки и изграждането на правилни навици. Т.е. възпитанието на децата е общо дело, не бива да го забравяме и взаимно да се обвиняваме.

– Застрашена ли е националната ни сигурност с действията на ДОСТ и на Турция, или това е просто предизборна истерия?
– Това, което се наблюдава, агресивността в кампанията на тази партия в Родопите и в Делиормана, определено ме притеснява. Затова ясно ще заявя: политическа партия ГЕРБ няма да прави коалиция с ДОСТ, нито с ДПС и БСП. Президентът Радев и служебният кабинет трябва да гарантират, че ще се проведат честни и почтени избори. Казвам го, защото към настоящия момент не знам дали ДОСТ не е реална заплаха за националната ни сигурност. Начинът, по който излъчиха клипове, кадрите от възродителния процес… това е бъркане в една стара рана, от което сега никой няма нужда. Ние трябва да знаем историята си, но не трябва политиците да провокират връщането към тези спомени, за да ги ползват за трупане на предизборен дивидент. Притеснен съм от начина, по който ще се проведат изборите в секциите в Турция. Тук отговорността е на президента Радев и на премиера Герджиков. Те не се занимаха с това, което им е основно конституционно задължение – да гарантират честни и прозрачни избори, вместо това се отдадоха на кадрови смени на областни управители, на шефове на държавни структури и пр. В момента държавата не функционира, не работи, служителите са демотивирани и чакат изборите.
– Какво е личното Ви послание към хората в Благоевградска област?
– Обичам Благоевград, обичам България, да работим за просперитета на родината ни!
Разговаря: ПЕТКО КАРАКОЛЕВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене