ЗАРАЗА! Откриха ку-треска в Церово

Откриха ку-треска в благоевградското село Церово, от взетите общо 10 проби на животни при пет кози резултатът е положителен. Спешните изследвания бяха извършени, след като в рамките на три седмици със симптоми на пневмония заболяха 20 души от Церово.

Заради атипичните прояви на заболяването и трудното диагностициране сред лекуващите лекари и сред ветеринарните специалисти се зароди съмнение, че източник на вируса може да е животно. Затова и първите проби в селото са взети от епизоотолози в понеделник, а на следващия ден са направени и повторни. Изследвани са животни от имотите на петима от заразените пациенти. Само при козите пробите са дали положителен резултат за ку-треска, потвърди и началникът отдел „Здравеопазване на животните“ и гл. епизоотолог д-р Атанас Григоров.

Серумни проби са взети и от хората, които са развили белодробни възпаления и са приети за болнично лечение, изследванията са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести в София. На този етап не е известно дали има установени положителни проби, окончателните резултати ще станат известни в началото на април.

За коментар потърсихме кмета на Церово Лефтер Едипов, който, както съселяните си, е притеснен от случващото се и търси решение на ситуацията.

„Два пъти разговарях с представители на Здравната инспекция в Пиринско, лично и с д-р Мончева, която веднага насочи вниманието ми към животните, първоначално опасенията бяха дали хората, които са приети в болница, не са консумирали прясно или сурово мляко. Категорично отговорих, че не са, защото това са млади хора, които нямат особени навици да консумират млечни продукти, а и в момента животните имат малки и не се доят. Другото съмнение бе да не е зараза от водата, но и то отпадна. Всяка седмица ВиК служители взимат проби и това може да се провери в документацията. Здравните специалисти ме насочиха към ветеринарните служби и проведох разговор с Ваня Вангелова.

В понеделник пристигнаха служители, съдействах им за взимане на проби от животните, които се отглеждат в 5 къщи. Изследвахме животните на семействата Димитрови, Илиеви, Аневи, Муеви и Глушинови. На практика от кошара взехме по 2 проби на животно, общо изследвани са 5 кози, 3 овце и 2 крави. Къщите, от които взехме пробите, нямат връзка помежду си, това са фамилни домове, в които е имало по един член, приет за лечение в болница, само от едната фамилия имаше трима заболели.

Доколкото разбрах, отчетени са 5 положителни проби при козите, но официално становище няма. В селото има 1000 овце и кози, хората ги групират и ги пускат на паша заедно, в едно домакинство се отглеждат по 6-7 кози и овце, общо са 5-6 стада, има и три големи стада, по-малко са отглежданите крави в селото.

Аз съм на 55 години, винаги в селото ни са се отглеждали животни, досега не е имало никакви болести по тях, нямам обяснение откъде се е появила тази зараза. Експертите ми обясниха, че трябва незабавно да започнем дезинфекция на кошарите, защото причинители на инфекцията са гризачите – мишки и плъхове, може би и кърлежите.

„Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене