Село забрави тютюна и се насочи към туризма

Снимка: изглед на Огняново, Гърменско

Пълна леглова база ще има в курортното селище Огняново за Великден. Тук от години все повече хора зарязват тютюна, за да се занимават с туризъм заради големия наплив от посетители.

Гърменското село е прочуто със своите лековити минерални извори и се превръща в целогодишна туристическа дестинация за нашенци и чужденци. „Дори за 3 март легловата ни база, която вече достига почти 2000  легла, бе пълна на 100%. А за Великден ще е страшен наплив. Огромната част от гостите ни са наши сънародници. Някои хотели работят и с гърци, но за мен най-добрият клиент е българинът”, твърди хотелиерът Венцислав Шарков. Туристите ще бъдат глезени с агънца на чеверме сред красивата природа край селището.

Хотелските комплекси вече са близо 20, десетки са къщите за гости. Предимството на курортното селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-12 лева на вечер. В някои хотели се спи само за 15 лева. В тризвездните комплекси, които имат и СПА центрове, нощува, закуска и вечеря струват 35 лева.

Хотелиерите твърдят, че трябва много работа, добро обслужване и хубава храна, за да останат доволни гостите. Доста от тях са засадили собствени оранжерии и градини, в които отглеждат екологично чисти домати, краставици, кромид, салати, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно. „Развитието на туризма е нашето бъдеще.

Тютюнът остана в миналото, никой не иска да се връща на полето”, твърдят жители на Огняново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене