Кюстендилци посрещнаха пролетта

Кюстендил посрещна пролетта. Празникът на града се отбелязва вече пета година. Това е единственият по рода си такъв празник в България, който е патентован.

За този ден всички кюстендилци, пръснали се по света, се завръщат в родния си град, за да присъстват на това красиво тържество.

Девойките, избрани да олицетворяват пролетта, са винаги три на брой, които пресъздават древните и местни традиции на града под хълма Хисарлъка, като пожелават на всички граждани, здраве плодородие, и просперитет.

Началото на този празник е поставено преди 41 години, като избраниците се представят пред обществото с нежни стъпки, с подноси с плодове и амфора с минерална вода, облечени в ефирни одежди.

Те отъждествяват древните богове, свързани с Кюстендил, като богините на плодородието и още Асклепий, Аполон, Хигия и Дионисий. След като духовни представители от региона и София пожелаха най-хубави неща да се случват в този град и поръсиха присъстващите с китка чемшир и светена вода, се представиха най-нежните нимфи, короновани за „Девойка Кюстендилска пролет“ и нейните подгласнички.

Романтична реч произнесе кметът на града Петър Паунов, след което празникът продължи с музикална програма. Пролетния празник уважи и омбудсманът Мая Манолова, която е от Кюстендил.

Гражданите се поздравяваха помежду си с „Честита пролет!“, а след обяд се отправиха към хълма Хисарлъка, където сред природата похапват и се веселят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене