Лидерът и съветник от ВМРО – Петрич Стоян Божинов поиска Окръжна Прокуратура да провери за нарушения при стопанисването на градинката пред комплекс „Рай“ в кв. „Поляните“

Общинският съветник и председател на общинското ръководство на ВМРО – БНД – Петрич Стоян Божинов с уведомление до  Окръжна прокуратура – Благоевград поиска да бъде извършена проверка на фактите и документите, свързани със зелената площ пред комплекс „Рай“ в квартал „Поляните“ в Петрич

Повод за изпратеното от него уведомление са съмнения за допуснати закононарушения при разпореждане с публична общинска собственост. За да бъде избегната възможността за манипулиране на информацията от страна на Община Петрич, Божинов иска независима експертиза чрез установяване на статута на имота в агенцията по кадастър в Благоевград. ДНСК без участието на общината да извърши собствена проверка на извършеното в зелената площ строителство, а финансовите органи да проверят сключения договор за ползване с фирмата, чиято собственост е комплекс „Рай“, иска Божинов.

Той припомня, че е извършена проверка на комплекс „Авалон“ в Петрич. Проверени са изградените обекти в ползвания от комплекса имот, който е публична общинска собственост, без необходимите решения на Общински съвет за това и без необходимите строителни документи. И докато по отношение на имота на „Авалон“ проверките текат с пълна сила и е във фокуса на общественото внимание, встрани от полезрението на Общински съвет – Петрич остава случая с комплекс „Рай“. за неправомерно използване на обществения ресурс.

Според Божинов, има съмнения за незаконни действия и неправомерно ползване на зелената площ – публична общинска собственост, отредена в плана за озеленяване, намираща се пред комплекс „Рай“. В имота са изградени навеси, барове, детска площадка, оформени са настилки, и е обособено цяло заведение на открито, което чрез допълнителни ограждащи елементи може да се използва и като помещение в зимните месеци.

Към основната сграда са извършвани достроявания в съседния урегулиран поземлен имот, който по плана е за озеленяване, т.е. публична общинска собственост.

„Към настоящия момент имаме съмнения, че чрез изготвяне на документи с невярно съдържание, след упражняване на натиск от страна на общински съветник, чиято собственост е комплекс „Рай” – Розалин Хаджиев, са издадени удостоверения за търпимост от страна на главния архитект – Владимир Митрев, превишил е правомощията си, а кмета не е изпълнил служебните си задължения, с което е нанесена щета на общината в особено големи размери“, твърди Божинов.

Той изказва съмнения, че е сключен договор за ползване на имота под наем, като неправомерно предметът на договора е формулиран като „тротоарно право“, с оглед избягване на истинската същност на ползване на този имот, заобикаляне изискването да се проведе търг или конкурс, без необходимото решение на общинския съвет, с което са настъпили значителни щети за общината. „Имаме съмнения и за съставяне на документи с невярно съдържание от Владимир Митрев – главен архитект“, пише в уведомлението си Божинов. Той припомня, че няма решение на Общински съвет за провеждане на търг или за разпореждане с поземления имот, отреден за озеленяване, който е публична общинска собственост и е в непосредствена близост с комплекс „Рай”; няма проведен публичен търг или публично оповестен конкурс, се твърди в жалбата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене