Юбилеен международен семинар организира Фондация „Българска памет“ по случай 10-ия си рожден ден

Повече от 200 участници – младежи от историческата ни диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония и България, ще вземат участие  в юбилейното XX издание на семинара, организиран от Фондация „Българска памет“, който ще се проведе от 10 до 14 април във Варна. На дискусионния форум по традиция ще има участници и от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Белица и Якоруда, както и от Родопите.

Поради големия интерес на млади хора, за първа година  към семинара и знаковия проект „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“, ще се присъединят и участници от Румъния, Албания и Гърция. Всички те са отлично запознати с дейността на фондацията и са изразили желание да станат част от проектите й за евроинтеграция и създаване на мрежа от приятелства.

През годините знаковият проект: „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“, учи младите хора да живеят в мир и сътрудничество, споделяйки общи европейски ценности, заради което се подготвя юбилейното XX издание на семинара да е с увеличен мащаб, съобщиха от фондацията на  д-р Милен Врабевски „Българска памет“.

10-ото издание на семинара ще бъде под надслов „България 2017 – 10 години част от Европейския съюз, период на предизвикателства, възможности и научени уроци“. Форумът ще бъде особено празничен, красив и много шарен, тъй като фондацията ще отпразнува и 10-годишнината от създаването си.

През годините в инициативата са участвали рекорден брой участници – над 5 000 млади хора. В това издание младите посланици на европейската идея ще имат уникалната възможност да дискутират теми, свързани с: предизвикателствата и възможностите пред Европейския съюз; опита на България като страна членка на ЕС и ролята на младите хора в предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Семинарът се съфинансира от основния си спонсор Фондация „Българска памет“, Представителството на Европейската комисия в България и Община Варна.

На мащабната инициатива, посветена на 10 години от членството на страната ни в ЕС, ще присъстват посланици, представители на европейските институции и местната власт, неправителствения сектор, бизнеса и медиите. Официален език по време на инициативата ще е  българският.

Младите участници ще проведат множество срещи и дискуси на тема „ България в ЕС – 10 години в голямото европейско семейство ,“ Кирилицата – азбука на разширението на ЕС“, “Разширяване на ЕС и европейската переспектива пред страните от източното партньорство“.

Организаторите на семинара от Фондация „Българска памет“ споделиха още, че в рамките на петте дни участниците ще се включат в различни интерактивни сесии, ролеви игри и любопитни дискусии и лекции.

Семинарът е част от програмата на „Варна – европейска младежка столица. InnoWave2017“, като в тази връзка са планирани и различни инициативи на открито като: Изобразяване на мотото на ЕС – „Единство в многообразието“ от представители на различните общности, които ще вземат участие в семинара.

Флашмоб „Българско хоро“, по време на който младежите от България, Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония, Румъния, Албания и Гърция ще се обединят заедно, като изиграят голямо, българско хоро.

Небето над Варна ще бъде нашарено от пъстроцветни балони с логото на Фондация Българска Памет и InnoWave2017, които участниците ще пуснат във въздуха.

Гости на официалното откриване на 11 април в гранд хотел „Варна“ ще бъдат д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет“, Иван Портних – кмет на Варна, Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, д-р Клаус Физингер – регионален директор за Югоизточна Европа на Фондация „Ханс Зайдел“, Богдан Мирчев – представител на Фондация „Ханс Зайдел“ за България.

В събитието ще вземат участие и посланицте на Молдова и Украйна – Стефан Горда и Микола Балтажи, адмирал Медникаров, Началник на ВВМУ ‘‘Н. Вапцаров‘‘, представители на ВУЗ от страната, общественици и много приятели на фондацията.

„С форума „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“, който с огромно удоволствие финансираме и организираме вече 10 години, ние градим мостове за икономическо сътрудничество, прилагаме европейските ценности на практика като учим младите хора да живеят в мир и разбирателство. Търсим заедно общото, говорим на един език и споделяме едни и същи ценности. Стремим се да сме носител на евроинтеграция в действие. Успели личности преподават формулите си за успех, учим децата на позитивизъм и градивност и най-важното – срещаме стотици младежи от нашата историческа диаспора носещи България в сърцата си“, заяви д-р Милен Врабевски.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене