Новоизбраният митрополит Григорий ще бъде интронизиран на катедрата на Врачанска Св. митрополия

Новоизбраният Врачански митрополит Григорий ще бъде интронизиран на катедрата на Врачанска Св. митрополия. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия Синод ще съпроводят своя нов събрат към неговата епархия, за да го препоръчат на паството му. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод. Преди да отпътува за епархията си митрополит Григорий ще отслужи св. Литургия в столичния катедрален храм „Св. Неделя” в съслужение със свещенството на Софийска митрополия. Така митрополит Григорий ще се прости с клира и миряните на епархията, на която посвети пет години служение – 2 години като протосингел и 3 като викарен епископ.
Окoло 14.30 часа митрополит Григорий ще бъде посрещнат на границата на Врачанска епархия на площада в с. Зверино. Духов оркестър ще посрещне новият митрополит в престолния за епархията гр. Враца, където се очаква да пристигне около 15.45 часа митрополит Григорий ще започне своето митрополитско служение със заупокойна молитва към Бога за упокоение душите на неговите достойни предшественици, Врачанските митрополити Калиник, Паисий, Климент, Константин и др., които са погребани в митрополитския храм „Св. Николай“. След това литийно шествие ще тръгне от храм „Св. Николай“ към площад „Христо Ботев“.
В 16.00 часа митрополит Григорий ще бъде посрещнат на централния градски площад с хляб и сол от врачани и кмета на града Калин Каменов, който ще произнесе приветствено слово към новия архипастир на епархията. От името на свещенството приветствие към митрополита ще отправи ик. Младен Славков – старши епархийски съветник. В отговор митрополит Григорий ще произнесе своето първо слово към клира и миряните на Врачанска епархия. След това с литийно шествие гражданите, предвождани от митрополита и кмета ще тръгнат от площад „Христо Ботев“ към катедралния храм „Св. 12 Апостоли“, където от 17.00 часа в ще бъдат отслужени молебен и празнична вечерня.
В края на вечерното богослужение Българският патриарх Неофит ще прочете препоръчително послание за новия митрополит към паството. Тържествата в този ден ще завършат в 18.30 часа, когато митрополит Григорий ще получи символичният ключ на врачанската митрополия.
На 19 март, неделя, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави първата си св. Литургия в поверената му епархия. Богослужението, в което ще вземат участие синодалните архиереи и свещенослужители от Врачанска епархия ще започне в 9.00 часа в катедралния храм “Св. 12 апостоли”. В богослужението молитвено участие ще вземе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

focus-news

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене